(VIDEO) Honda a lansat noul Prologue, un SUV electric cu 480 km autonomie, conceput împreună cu americanii

29 Septembrie 2023, 11:48
Redacţia PiataAuto.md
Dacă în ultimele luni vorbim adeseori că producătorii germani au rămas în urma celor chinezi şi americani la maşinile electrice, atunci cei japonezi sunt şi mai departe, din cauza unei lungi perioade de renegare, în care încercau să convingă lumea că propulsia electrică nu e direcţia corectă de viitor, deşi tot ei au dat tonul cu hibrizii anterior. Ei bine, acel capitol de renegare s-a încheiat, iar acum şi japonezii s-au pus pe treabă. Şi dacă cu micuţa Honda e, producătorul japonez ţintise bine cu designul, a urmat apoi un SUV european electric dezamăgitor, numit eNy1, care părea un eşec din start. Acum, însă, Honda lansează multaşteptatul SUV electric Prologue, pe care l-a conceput împreună cu cei de la General Motors.
Despre Prologue noi am scris încă acum un an, când Honda prezentase imagini cu acesta, dar nu comunicase nimic pe partea tehnică. Acum, însă, noul Prologue s-a lansat în toată splendoarea, cu aproape toate detaliile dezvăluite. Şi el face, în sfârşit, uz de avansul tehnologic al celor de la GM, pe care aceştia au reuşit să-l atingă în ultimii doi ani cu modele precum Hummer EV, Cadillac Lyriq sau din cele mai simple cu emblemă Chevrolet. Honda n-a primit chiar vârful tehnologic, dar ingredientele sale sunt tot decente.
Noul SUV va beneficia de o baterie de 85 kWh, care va putea fi încărcată la prize fast-charge cu o putere de până la 155 kW. Sunt parametri pe care Audi e-tron îi avea în anul 2019, dar cel puţin bateria pare a fi din familia Ultium a celor de la GM. Doar că, fiind mai mică, nu va funcţiona la 800V, ci la o valoare apropiată de 400V. Pentru un prim SUV electric care vrea să cucerească un public mai numeros cu calităţi echilibrate, nu tocmai de mii de cai-putere, ar putea fi suficient, mai ales dacă mai rămâne şi accesibil.
Honda Prologue va putea avea un singur motor sau două motoare, dar, spre deosebire de alte SUV-uri electrice cu un singur motor, care au tracţiune spate, Honda va avea tracţiune faţă în asemenea caz. Puterea versiunii cu tracţiune faţă nu e anunţată, ceea ce e bizar, pentru că autonomia maximă, de 480 km, menţionată în titlu, e valabilă anume pentru această versiune. Şi nu ai cum să calculezi autonomia, fără a şti câţi kW putere are motorul maşinii tale, şi respectiv cât va consuma. Versiunea cu tracţiune integrală şi două motoare, însă, va avea 288 CP.
SUV-ul va avea 4,87 metri lungime şi Honda menţionează că acesta are suspensie multilink pe ambele punţi, pentru o manevrabilitate excelentă, în stilul de cândva al modelelor Honda, care a reintrat în actualitate odată cu noile Civic şi Accord.
Interiorul maşinii n-a mai admis greşelile de pe e:Ny1, unde erau prezente nişte butoane arhaice pe fundal piano black pe uşi. Acum acestea sunt un pic mai atent desenate, cu o calitate mai bună. Dar oricum rămân relativ obişnuite şi similare cu comenzile dintr-o maşină convenţională. Sistemul multimedia beneficiază de un ecran mare, continuat de cadrane digitale de bord, dar şi aici Honda păstrează un stil foarte laconic de design, ceea ce nu e neapărat rău.
Bancheta spate pare să ofere suficient de mult spaţiu, încât noul SUV electric să fie plăcut pentru călătorii mai lungi de familie.
Portbagajul nu s-a putut debarasa de obiceiul modelelor japoneze de a lăsa zone mari acoperite doar cu plastic în zonele laterale, care se zgârie uşor de la orice obiecte mai ascuţite. Nu pare să existe nici foarte mult accent pe izolarea fonică aici. În schimb, în portbagaj a fost pus recent lansatul scuter electric genial Motocompo, care chiar e un produs impresionant şi care bineînţeles, încape aici.
Şi, foarte important, Honda a anunţat şi preţul în SUA al noului model. Acesta va porni de la un preţ de sub 40.000 dolari, deci e încă un exemplu de preţuri mai pământeşti, după semnalul de alarmă şi trezire a industriei, anunţat de curând de Kia.
Vezi mai jos şi un video publicat de Honda cu noul SUV electric Prologue.
0
4,236
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!