Porsche şi ABB vor să fabrice case modulare şi eficiente energetic cu ajutorul roboţilor, pe linii de producţie automatizate

19 Octombrie 2023, 20:10
Redacţia PiataAuto.md
Porsche şi compania elveţiano-suedeză ABB au făcut azi o dezvăluire surpriză, prin care şi-au anunţat intrarea într-o industrie nouă pentru cele două companii, cea a construcţiilor de case de locuit. Şi mai interesantă e abordarea inovativă pe care cele două companii vor să o aducă, dar şi problemele pe care cele două entităţi le menţionează că le vor rezolva prin abordarea lor. Cea mai mare problemă, care i-a motivat pe Porsche şi ABB să o ia pe această cale, este criza acută de muncitori în construcţii, aproape peste tot în lume!
Peste tot e nevoie de mai multe construcţii, în special locative, iar industria nu poate ţine pasul cu cererea, fiind departe în urma ei, nu pentru că n-ar vrea să-şi sporească acest ritm, ci pentru că nu are cu cine. Sunt prea puţini muncitori în construcţii, iar lumina de capătul tunelului nu pare să se vadă, întrucât profesia e una grea, cu mai multe riscuri, şi e aleasă de mai puţini tineri decât ar fi nevoie. Tocmai de asta, cei de la Porsche şi ABB şi-au spus că roboţii vor lua locul muncitorilor, atunci.
Dar să duci robotul pe şantier, să-l pui să lucreze în condiţii variabile de vreme, să-i asiguri mobilitatea necesară, ar fi mai greu. Şi apoi, ar trebui prea mult timp să programezi fiecare lucrare separat. Prin urmare, cele două companii au gândit un concept prin care vor produce efectiv casele în fabricile lor, pe linia de producţie, din blocuri modulare.
ABB e una din companiile cele mai experimentate în producţia de roboţi industriali din toată lumea, iar Porsche e una din companiile care ştie să conceapă fabrici cu randament maxim. Astfel, cele două companii vor concepe împreună fabrici prin care la etapele iniţiale se vor fabrica elementele de structură ale casei, pereţii în toate straturile necesare, fundaţia, podeaua. Aceste elemente vor fi asamblare tot de roboţi în module mai mari, practic în bucăţi mari de case sau chiar case întregi, după care vor fi transportate la destinaţie şi instalate. Munca din teren va fi astfel minimizată, pentru că aproape toată casa va fi fabricată în in interiorul unei hale.
Şi, pentru că e vorba de Porsche şi ABB, cele două companii sunt că o casă finală va fi mult mai ieftină decât s-ar construi prin metoda clasică, dar preţul mai mic de va datori randamentului şi automatizării. Dar casa nu va fi nicidecum una bugetară în calitate şi materiale, dimpotrivă, Porsche şi ABB spun că se vor asigura că aceasta e de o calitate desăvârşită, până la un nivel de excelenţă inginerească. Iar dacă tot se proiectează de la zero, toate aceste case vor fi ultra-eficiente energetic, de la izolarea lor termică şi ventilare până la tipurile de energie consumată, astfel încât să fie nişte case inteligente, compatibile cu energia regenerabilă.
Cei de la Porsche şi ABB au făcut şi nişte calcule la care puţini s-ar fi gândit. Pentru că lucrările în teren vor fi minime, iar transportul casei de la fabrică la locul instalării se va face o dată, se vor economisi zeci de deplasări ale unor camioane cu diferite lucrări, se va elimina practic total gunoiul de construcţie, iar toate astea reduc la minim impactul de CO2 încă de la etapa construcţie. Totodată, în proiectele mai mari şi mai compexe, conceptul prevede şi roboţi care să lucreze direct pe şantier, montaţi pe nişte şine, ca să aibă mobilitate şi să construiască tot în jurul lor.
Şi, totodată, ei spun că e paradoxal cum până acum industria construcţiilor e una cu cea mai mare criză de forţă de muncă, dar totodată cu una din cele mai mic rate de automatizare şi folosire a roboţilor — doar 55% din companiile de construcţii folosind măcar o formă de roboţi, în timp ce în lumea auto 84% dintre companii sunt automatizate pe bază de roboţi, iar nivelul general din industrie e de 79%. Deci, există un mare teren nefructificat în lumea construcţiilor, pe care Porsche şi ABB au de gând să-l exploateze.
Aşadar, rezumând toate acestea intenţii, asta înseamnă că în curând vom vedea fabrici Porsche şi ABB de fabricare a componentelor de case, proiectate de ei, şi vândute cumpărătorilor final la preţ de casă finală, pe care să ţi-o poţi configura online în funcţie de funcţiile dorite şi forma suprafeţei pe care o ai. Practic, cum îţi configurezi online o maşină, aşa îţi vei configura o casă, bifând numărul de camere, dacă o vrei cu pompă de căldură, cu ventilare, cu aer condiţionat, cu bucătărie, cu garaj, cu duşuri, cu gradul de izolare termică, ba chiar şi cu dotări de design interior dacă vrei. Iar la o fabrică roboţii vor primi la un moment dat instrucţiunile necesare pentru casa ta şi o vor fabrica exact cum ai vrut. După care, unul sau câteva module ale ei vor urca pe un o platformă feroviară sa a unui camion şi vor ajunge pe terenul tău, unde, în câteva zile îţi vor fi asamblate modulele, va avea loc toată conectarea comunicaţiilor, iar apoi ai şi casa finală gata. Fără echipe de meşteri, care promit repede şi bine şi fac un pic altfel decât au promis. Fără meşteri care experimentează şi greşesc cu casa ta. Fără greşeli de proiectare şi scăpări din start, ca să te pomenesc că e prea târziu să mai modifici ceva.
Sună interesant şi ambiţios cu siguranţă, iar întrucât de această idee s-au apucat acum două numele atât de mari — Porsche şi ABB — seriozitatea intenţiilor nu poate fi pusă la îndoială, iar aceste intenţii au toate şansele să facă schimbări mari în industria construcţiilor.
1
6,271
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!