(VIDEO) Cum era construită o maşină electrică de acum 122 ani, când maşinile pe benzină erau mai înapoiate decât cele electrice

7 Octombrie 2023, 13:07
Redacţia PiataAuto.md
Acum 122 ani înseamnă că vorbim de anul 1901, iar pe atunci maşinile cu ardere internă erau considerate foarte deranjante prin zgomotul lor, care speria caii de la trăsuri, foarte urât mirositoare din cauza benzinei combinate cu ulei ars, şi mai era o problemă mare la manivela de pornire, care putea ricoşa uneori atât de tare, încât cauza fracturi la mâna şoferului. Pe atunci, maşinile electrice erau mult rafinate, fiind silenţioase şi recomandate pentru confort sporit. Existau şi cele cu abur, care erau mult mai puternice, dar erau mai greu de pornit la rece şi gestionat. În schimb, cele electrice erau perfecte pentru confortul urban, până când fondatorul Cadillac a inventat demarorul la motoarele cu ardere internă şi ele au devenit mai sigure.
Ei bine, chiar dacă aceste lucruri oarecum generale sunt cunoscute în istoria omenirii, e curios să vedem cum erau construite, de fapt, maşinile electrice din acea perioadă. Ce motor aveau, ce baterii foloseau, cum se gestiona până şi intensitatea acceleraţiei într-o perioadă în care nu existau softuri şi semiconductoare. Amintim, până şi multe din troleibuzele care circulau până din curând în oraşele noastre îi gestionau intensitatea acceleraţiei prin reostate.
Autorii unul canal de YouTube au reuşit să găsească un asemenea automobil electric din 1901, care a rămas până azi complet nerestaurat, deci, aproape integral în starea sa originală. E un Waverly Model 22, o maşină electrică aproape uitată de istorie, dar explorarea ei azi, într-o perioadă în care maşinile electrice încep din nou să domine lumea auto, e extraordinar de interesantă.
Maşina nu are încă volan, ci o manivelă pentru virarea roţilor, dar are deja frână regenerativă, care recuperează energia cinetică la rularea pe inerţie şi frânare! Şi pentru că nu se putea ajusta când maşina ar putea frâna cu motorul şi când cu tamburii din roţi, existau pur şi simplu două pedale, pe care le apăsai în funcţie de ce-ţi doreai.
Există chiar şi un indicator de volţi ai bateriei şi amperi pe care-i furnizezi motorului în timp real, iar fizica de învaţă că volţii x amperii ne dau waţii puterii. Acest indicator superb putea arăta amperii ce vin înapoi în baterii la recuperarea energiei! Şi asta era acum 122 ani!
Electromotorul maşinii e încă original, de acum 122 ani, nu unul înlocuit. Nu se cunoaşte puterea exactă, dar din indicaţiile indicatorului de amperi şi volţi, se poate observa o tensiune de operare de 50 V şi un maxim posibil de 140 amperi, cu o cifră mai realistă la 100-120 A. Asta ar însemna minim vreo 5.000 W putere, sau 5 kW! E mult, pentru o maşină din acele timpuri, or, asta înseamnă cam 6,8-8 CP.
Maşina costa 925 dolari la acea vreme, o sumă foarte usturătoare, de altfel. Avea suspensie doar cu arcuri, ele îndeplinind toate funcţiile.
Iar acceleraţia electromotorului era dirijată de un braţ mecanic, care conecta părţi diferite de circuit, cu capacitatea de a transmite o intensitate diferită a curentului spre motor.
Bateriile nu sunt cele originale, fireşte, pentru că n-ar fi rezistat 122 ani, dar sunt similare în parametri. Acestea sunt poziţionate în spate.
Cei doi protagonişti au reuşit şi să conducă această maşină curioasă de acum 122 ani. Da, ea merge, la fel de silenţios, şi tot cu zero emisii, la 122 ani după ce a fost fabricată. Şi asta n-are cum să nu ne facă să ne întrebăm dacă toată istoria din ultimii 120 ani în lumea auto ar fi putut fi altfel.
Iar aceste gânduri vor fi şi mai intense, când aflăm că această maşină din 1901 promitea deja atunci 100 km de autonomie! Pe atunci! Cât de mult ar fi putut evolua aceste maşini în 122 ani, dacă n-ar fi fost întrerupte? Cât de diferit era să fie echilibrul de forţe în lume, dacă petrolul extras doar din anumite părţi ale lumii nu era un produs atât de crucial şi preţios şi nu canaliza bani în acele regiuni, ci peste tot în lume, pentru că electricitatea poate fi produsă peste tot.
Vezi această maşină formidabilă în video-ul de mai jos.
0
7,375
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!