Drumul R26, unul din cele mai importante din sudul Moldovei, va fi reparat capital pe porţiunea rămasă neglijată în prezent

14 Decembrie 2023, 09:39
Redacţia PiataAuto.md
Drumul R26, unul din cele mai importante din sudul Moldovei care asigură principala legătură rutieră între sudul, sud-vestul şi sud-estul ţării, va fi reparat capital pe porţiunea rămasă neglijată în prezent.
În ultimii ani, drumul R26 — care face conexiunea între oraşele Cimişlia şi Căuşeni — a fost reparat în câteva etape, în special în jumătatea vestică a traseului, apropiată de Cimişlia. Partea estică, însă are porţiuni atât de denivelate şi de degradate, încât impun circulaţia cu viteză foarte redusă, unele porţiuni rămânând acoperit doar cu prundiş, asfaltul pierzându-şi urma de aici din cauza lipsei cronice a reparaţiilor consistente din ultimele decenii.
Foto: Porţiune de pe traseul R26 în prezent

Porţiunea care urmează a fi reparată conform noii iniţiative e cuprinsă între kilometri 23,821 şi 46,308, deci practic toată jumătatea estică a drumului, până la Căuşeni, iar traseul va deveni astfel civilizat pe întreaga sa distanţă.
Foto: Porţiunea care va fi supusă reparaţiei

Această porţiune de 22,5 km e divizată în 3 segmente, de 7,4, 7,8 şi 7,3 km, fiecare din ele urmând a fi atribuită separat în cadrul licitaţiilor. Segmentele 2 şi 3 conţin şi câte 2 poduri fiecare, care vor trebui de asemenea reparate.
Bugetul total estimat de Administraţia de Stat a Drumurilor pentru întreaga porţiune de 22,5 km a traseului R26 este de 423,9 milioane de lei, echivalentul a 21,89 milioane de euro la cursul BNM de azi. Cândva se estima că un cost de 1 milion de euro per kilometru ar fi potrivit pentru construcţia unei autostrăzi, însă se pare că inflaţia din ultimii ani a dus şi costurile autostrăzilor la valori mai mari, astfel încât am ajuns să avem circa 1 milion de euro per kilometru la drumuri extraurbane înguste, de doar 2 benzi, câte una pe sens, cum e în cazul traseului R26.
Foto: Lucrări la porţiunile reparate anterior de pe traseul R26

ASD a iniţiat acum procedura de licitaţie, iar termenul anunţat de finalizare a lucrărilor este decembrie 2025.
1
13,118
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!