În anul 2024, după ani de zile în care Chişinăul trebuia să devină Smart City, primăria se laudă că materialul antiderapant e împrăştiat cu mâna din găleată

17 Ianuarie 2024, 09:50
Redacţia PiataAuto.md
Ziua de ieri a fost una cu gheţuş periculos, format atât pe carosabil, cât şi pe trotuarele din Chişinău. Din păcate, la mai mult de o săptămână de la ninsorile abundente, drumurile oraşului Chişinău sunt printre cele mai prost curăţate din toată istoria ultimilor ani, mai existând drumuri care au benzi acoperite cu zăpadă conglomerată, fiind imposibil de folosit plenar, iar în unele drumuri de importanţă secundară în continuare rămân uitate de utilajele primăriei — spre exemplu toată zona străzilor Moara Roşie, Colina Puşkin, Buna Vestire, Zamfir Arbore, Bogdan Petriceicu Haşdeu. Mai mult ca atât, pentru a demonstra intervenţie operativă, primăria Chişinău a publicat ieri dimineaţă imagini cu intervenţia serviciilor sale pentru „combaterea poleiului” pe trotuare, fără a realiza cât de jalnic arată situaţia în care în anul 2024, o primărie europeană se laudă pe că angajaţii săi împrăştie nisip pe trotuare cu mâna, ţinând o găleată plină în cealaltă mână
Probabil dacă eram în anul 1967 acum, admiteam cu toţii că asta e normal. Dar după ani de zile în care Chişinăul trebuia de devină un „Smart City” şi promitea soluţii inteligente în toate domeniile vieţii, de la plăţi contactless automatizate în toate troleibuzele până la monitorizarea transportului public prin GPS şi a utilajelor de intervenţie pe timp de iarnă, materialul antiderapant mai e împrăştiat cu mâna, ca sarea în bucate.
Şi asta chiar dacă anterior existau utilaje anunţate drept achiziţionate pentru mentenanţa trotuarelor, inclusiv în condiţii de iarnă.
Se pare că doar unii angajaţi au norocul să aibă un utilaj mai sofisticat, pe care îl împing din urmă, în timp ce acestea împrăştie nisip. Primăria a anunţat că a mobilizat 400 de muncitori şi doar 44 de asemenea utilaje.
Într-o altă imagine publicată ieri de primărie, se poate vedea cum un alt angajat ţine o căldare în mână şi împrăştie nisip, iar pe fundal se poate vedea un camion plin cu saci de nisip, care a intrat pe aleea pietonală de pe Grigore Vieru. Camionul are roţi duble în spate, prin urmare masa acestuia depăşeşte 3,5 tone, iar cu nisipul de la bord cu siguranţă ajunge la peste 4 tone, şi cu toate astea nimeni nu vede o problemă în deteriorările pe care urcarea acestui camion pe o alee pietonală le poate provoca! Iar peste câteva luni vom auzi că e nevoie de noi reparaţii la pavaj.
Curăţarea zăpezii de pe pistele pietonale se face tot cu lopeţile, apropo, din câte arată aceleaşi imagini publicate de primărie.
Iar şoferii cu siguranţă au observat că topirea zăpezilor după ultimele ninsori a generat un număr mare de gropi noi, apărute brusc, unele din ele cu margini tăioase, care pot fi pericole pentru siguranţa în trafic. Prin urmare, cât timp primăria nu anunţă deocamdată vreun plan de a rezolva aceste probleme, îndemnăm şoferii la prudenţă sporită în trafic şi o urmărire atentă a texturii asfaltului din faţa maşinii lor.
2
2,267
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!