Încă un pod de pe un traseu circulat din Moldova a fost reabilitat complet, lucrările durând 6 luni

6 Ianuarie 2024, 10:59
Redacţia PiataAuto.md
Administraţia de Stat a Drumurilor din Moldova anunţă că a mai reabilitat complet un pod de pe un traseu intens circulat din Moldova, iar lucrările au durat doar 6 luni, în ultimul timp existând tendinţa ca la lucrările din ţară acestea să se încadreze în termeni sau să fie chiar realizate mai rapid, în contrast cu ceea ce se întâmplă cu podul de la Mihai Viteazul din Chişinău, care a avut o perioadă lungă iniţială de execuţie, iar recent termenul a mai fost amânat cu încă 7 luni. Noul pod reabilitat se află pe traseul R16, în apropiere de vama Sculeni, între localităţile Sculeni şi Blindeşti, în apropiere de Medeleni.
Noul pod reabilitat este foarte scurt, totuşi, având doar 27,82 metri lungime, şi reabilitatea unui asemenea pod n-ar trebui poate să fie subiect de ştire decât într-un context de reparaţii şi mentenanţă normală a drumurilor. Dar situaţia podurilor a fost atât de degradată în Moldova, încât fiecare pod nou reabilitat înseamnă eliminarea unui risc şi sporire mai mult decât necesară a siguranţei.
La începutului anului 2022, o analiză a ASD indica faptul că 203 poduri din 870 aveau stare calificată drept „nesatisfăcătoare”, fiind slăbite structural şi indicând un potenţial pericol. Prin urmare, e de înţeles de ce în ultimi ani asistăm la tot mai multe poduri reabilitate consistent la nivel naţional în Moldova, întrucât în ultimii peste 30 de ani acestea au fost în mare parte neglijate.
Podul despre care vorbim azi e unul situat pe traseul dintre vama Sculeni, Ungheni şi Chişinău, fiind cât se poate de intens circulat. De asemenea, acelaşi traseu asigură o parte din conexiunile cu nordul ţării, în special raioanele Făleşţi, Glodeni, Râşcani, Sângerei şi municipiul Bălţi.
Reabilitatea podului de 27,82 metri a costat relativ scump, bugetul anunţat fiind de 13,58 milioane de lei, echivalentul a circa 700 mii euro. Banii au fost plătiţi din Fondul Rutier, în care contribuie toţi şoferii din Moldova prin taxa anuală de drum.
0
7,557
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!