Pentagon, una din cele mai mari şi mai sigure clădiri din lume, va primi panouri fotovoltaice şi pompe de căldură

19 Ianuarie 2024, 17:13
Redacţia PiataAuto.md
Tendinţele energiei regenerabile şi a eficienţei energetice ajung până şi la una din cele mai sigure şi mai mari clădiri din lume, Pentagonul din SUA. Edificiul va fi dotat cu panouri fotovoltaice pe acoperişul său complex, iar sistemul de încălzire va fi trecut preponderent la pompe de căldură cu sistem de recuperare.
Pentagonul măsoară 616 mii metri pătraţi, fiind de fapt o adevărată reţea corpuri de edificii, unite între ele. Acolo muncesc 26.000 de angajaţi iar încălzirea are lor în prezent pe bază de gaz natural şi un soi de păcură folosită ocazional.
Odată cu noul proiect de eficientizare energetică, pe acoperişul Pentagonului vor fi instalate panouri solare, pe suprafaţa maxim posibilă, cu condiţia de a nu ştirbi din esteticul arhitecturii şi de a nu contracara alte funcţionalităţi esenţiale ale clădirii. E curios că panourile vor fi însoţite de baterii de stocare locală a electricităţii, astfel încât în cazul unui atac cibernetic sau de orice altă natură, energia stocată, plus cea generată de panouri să poată asigura continuarea autonomă a funcţionalităţii întregii clădiri.
Pe lângă asta, energia produsă şi stocată în regim normal va putea fi utilizată de pompele de căldură, care vor asigura încălzirea Pentagonului. Pompele de căldură vor asigura sistemul de încălzire, dar şi apa caldă din robinetele pentagonului, folosind şi un sistem de recuperare a căldurii deja prezente prin sistemul de ventilare.
Configuraţia exactă a sistemului nu e anunţată, bineînţeles, din motive de securitate, şi cu siguranţă o asemenea lucrare majoră într-o clădire cu un asemenea grad de securitate va fi urmărită îndeaproape, întrucât poate fi ocazia prielnică pentru multe implantări de subterfugii.
Însă echiparea Pentagonului cu panouri fotovoltaice şi cu pompe de căldură ar trebui să dea economii anuale de 7 milioane de kWh de electricitate consumată, sau 7 GWh, dar şi economii de 37.560 MWh de gaz natural consumaţi anual de acest edificiu. O paralelă aproximativă cu metrii cubi, ar însemna circa 3,5 milioane de metri cubi de gaz economisiţi anual. Per total, după soluţii de eficienţă energetică vor aduce Pentagonului a acoperire de circa 95% a necesităţilor proprii.
0
2,500
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!