Tinerii ingineri de la Universitatea Tehnică din Moldova vor beneficia de noi echipamente avansate pentru studierea automobilelor electrice şi a energiei regenerabile

29 Ianuarie 2024, 16:47
Redacţia PiataAuto.md
Laboratoarele Universităţii Tehnice din Moldova (UTM) au primit un lot important de echipamente avansate, destinate tinerilor ingineri în devenire, unde aceştia vor putea face studii practice şi experimentale în câteva domenii esenţiale, deosebit de important în prezent, precum maşinile electrice şi sistemele de propulsie ale acestora, energia regenerabilă şi metodele de stocare a acesteia.
Odată cu recepţionarea noilor echipamente, aceste laboratoare devin cele mai avansate şi mai dotate din Moldova, iar Facultatea de Energetică şi Inginerie Electrică de la UTM face astfel un pas major în alinierea sa la standardele şi cerinţele actuale ale industriei energetice şi celei auto.
Practic, noile echipamente vor permite studenţilor ingineri să configureze şi să testeze pe viu sisteme similare celor actuale, moderne, din industriile reale, ceea ce le va da o contribuţie esenţială la profunzimea cunoştinţelor lor, prin supliniri de cunoştinţe empirice de laborator. Asta înseamnă că viitorii ingineri vor fi mult mai pregătiţi şi aliniaţi cu standardele actuale ale industriei, iar cunoştinţele lor vor fi mult mai relevante faţă de tendinţele actuale.
Faptul că aceste echipamente dau posibilitatea şi testării echipamentelor de stocare a energiei regenerabile ar putea contribui esenţial al pregătirea de viitori profesionişti într-un domeniu în care Moldova are nevoie acum de mari schimbări, mai ales că ţara şi-a luat şi angajamente de a face aceste schimbări spre minim 30% energie regenerabilă până în 2030, iar aceste schimbări de sistem energetic vor avea nevoie de soluţii mari de stocare a energiei regenerabile.
E admirabil că noile echipamente presupun soluţii practice de testare nu doar a stocării prin baterii, ci şi prin generare de hidrogen, stocare în formă de hidrogen, şi generare ulterioară a electricităţii prin pile de combustie. E pentru prima dată când o universitate din Moldova e dotată cu echipament de acest tip şi astfel va putea oferi studenţilor săi o conexiune practică cu aceste tehnologii atât de moderne şi solicitate în prezent.
Costul noilor echipamente este de 542 mii dolari SUA şi a fost acoperit prin contribuţiile Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Ambasadei Marii Britanii.
1
1,232
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!