(VIDEO) Cum se descifrează navigaţia pe rulou de hârtie din raliul Dakar, fără sisteme GPS

11 Ianuarie 2024, 10:12
Redacţia PiataAuto.md
Raliul Dakar 2024 este în plină desfăşurare, având loc din nou prin dunele imense din Arabia Saudită, în deşertul Rub al Khali, supranumit şi pătratul pustiu. E unul din cele mai mari şi mai neatinse deşerturi de pe pământ, unde concurenţii trebuie să parcurgă sute de kilometri pe zi. Cum se orientează aceştia, însă, printr-un deşert pe care nu au cum să-l cunoască sau să-l memoreze?
Raliul Dakar, ca şi multe altele de felul său, nu admite navigarea prin GPS şi aplicaţii se smartphone, ci foloseşte metoda clasică. Şi apoi, chiar dacă ar exista un sistem de navigare sau o aplicaţie descărcată, ea n-ar trasa o rută prin deşert, pentru că nu recunoaşte vreun drum pe acolo.
Prin urmare, metoda clasică presupune un rulou de hârtie, cu instrucţiuni codificate pentru fiecare manevră, raportate la distanţa pe care o are odometrul maşinii, în raport cu startul la zero al acestui odometru de zi.
Pe acea navigaţie sunt indicate tipurile de teren, direcţiile, ba chiar şi puncte vizuale de reper. Nimeni nu te ghidează vocal şi după fiecare manevră, trebuie să dai un pic ruloului mai departe, pentru a vedea următoarea comandă. Simbolurile şi cifrele de reverificare a direcţiei unghiulare pot părea extrem de complicate, dar e o metodă universală folosită de mult timp, care încă nu s-a pierdut în competiţiile de acest nivel.
Cei de la Red Bull Rally s-au gândit să facă un video educativ cu explicaţii despre cum funcţionează această navigaţie, video în care lucrurile sunt explicate de către pilotul campion la clasa motocicletelor Sam Sunderland.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
1,025
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!