(VIDEO) Volvo a lansat noul camion de distanţe lungi FH, care debutează cu cabină aerodinamică şi cel mai puternic motor diesel de până acum

29 Ianuarie 2024, 12:10
Redacţia PiataAuto.md
Aşa cum preziceam săptămâna trecută în ştirea despre debutului noului Volvo VNL din America de Nord, suedezii de la Volvo au ajuns şi la momentul în care au lansat şi noul camion de distanţe FH în Europa şi alte regiuni ale lumii care folosesc acest tip de configuraţie a cabinei. Noul camion suedez debutează cu foarte multe actualizări consistente, care vor da experienţe de condus diferite şoferilor pe parcursul următorului deceniu.
În primul rând, e vorba de o formă mult mai aerodinamică a cabinei. Practic, Volvo a actualizat forma cabinei pentru toate versiunile noului camion, dar cele mai bune performanţe aerodinamice le va avea noua cabină din familia FH Aero. Doar forma ei aerodinamică poate reduce cu 5% consumul camionului, spun suedezii, deci e clar că e vorba de soluţii ce au adus schimbări majore.
Partea frontală a cabinei FH Aero e cu 24 centimetri mai lungă, ceea ce a permis conturarea unei forme pe care curenţii de aer să o poată ocoli mai uşor. Această alungire a permis şi conferirea unei mai bune stabilităţi de curs a camionului faţă de vânturile laterale. Bineînţeles, tot ea a redus rezistenţa la rulare pe inerţie, care favorizează menţinerea unei viteze mai mari pe drumuri în pantă, astfel încât urcările ulterioară să beneficieze de acest surplus de inerţie.
Noul design al cabinei are emblema Volvo poziţionată mult mai jos, într-o formă mai compactă, iar în partea de sus există şi inscripţia cu litere VOLVO. A fost păstrată forma generală a LED-urilor, care a devenit deja o semnătură vizuală, iar în locul oglinzilor, acum şi-au făcut loc camere video, care mai ajută la un coeficient aerodinamic bun. Desigur, acest sistem vine cu ecrane interioare, de forma oglinzilor, unde sunt afişate imaginile captate de camerele video.
Foto: Aşa arată noua cabină Volvo FH Aero, cu oglinzi digitale

La interior, şoferii vor fi alintaţi acum cu un sistem audio premium, de o fidelitate care promite să impresioneze, dar şi cu un cuptor cu microunde încorporat.
Foto: Noul cuptor cu microunde încorporat

Mai mult ca atât, acum cabina mare Globetrotter XXL a devenit disponibilă pentru toate tipurile de configuraţii ale camionului Volvo FH Aero, inclusiv cap tractor cu remorcă, fapt care era indisponibil anterior din cauza restricţiilor de lungime totală din Uniunea Europeană. Acum, însă, în UE au intrat în vigoare excepţii de lungime pentru cabinele cu formă aerodinamică, tocmai pentru ca aceste cabine să poată avea forme mai fluide, iar aceste excepţii au permis şi alungirea cabinei noului camion Volvo cu 24 cm în faţă, dar şi oferirea cabinei extinse Globetrotter XXL pentru camioanele cap tractor cu remorcă. Aşadar, şoferii camioanelor Volvo FH Aero din Europa vor putea avea acum condiţii de muncă şi odihnă mult mai bune în aceste camioane.
Foto: Noul camion Volvo FH Aero cu cabină Globetrotter XXL

Noul camion cu cabină aerodinamică a debutat din start cu motorizări diesel, biogaz, dar şi în versiune electrică FH Electric. Versiunea cu biogaz are acelaşi motor anterior, iar despre cea electrică Volvo a ales să nu dea detalii acum, pentru că e prea importantă, pentru că a beneficiat cu siguranţă de noile baterii Volvo, cum estimam noi anterior, şi pentru că Volvo va dezvălui mai multe detalii despre ea cu siguranţă în următoarele zile sau săptămâni.
În schimb, suedezii vorbesc acum cu mare mândrie despre noul motor diesel de 17 litri, care debutează cu o versiune de 780 CP, devenind astfel cel mai puternic motor diesel din istoria Volvo şi totodată depăşind cu 10 cai-putere motorul V8 devenit deja legendar la Scania, de pe modelul S770, care a deţinut mai mulţi ani titlul de cel mai puternic camion din lume, până când a fost detronat de un camion chinez ce pretinde a avea 800 CP.
Foto: Camionul FH16 780, cel care va beneficia de noul motor diesel de 780 CP

Noul motor Volvo va avea în continuare 6 cilindri în linie, ceea ce înseamnă că fiecare cilindru va avea un volum de circa 2,83 litri! Cu un asemenea volum, motorul va livra 780 CP şi 3.800 Nm în versiunea sa de top, dar vor exista şi versiuni mai puţin puternice, de 600 CP şi 3.000 Nm sau de 700 CP şi 3.400 Nm.
Astfel, cu valori atât de mari ale cuplului, cutia automată are nevoie de mai puţine schimburi de trepte, iar camioanele sunt şi mai potrivite acum pentru sarcini dificile, inclusiv pentru transporturi mai agabaritice.
Volvo a publicat şi un scurt video cu noile versiuni de camioane, iar în curând aşteptăm cu siguranţă dezvăluiri şi despre actualizările la camionul electric FH. Până atunci, tot ce s-a făcut acum la camionul diesel FH Aero, par a fi îmbunătăţiri consistente care vor fi apreciate profund de şoferii de camioane şi care par cu adevărat să le dea beneficii preţioase în munca lor.
1
4,373
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!