Parisul a votat să tripleze preţul parcărilor pentru SUV-uri, inclusiv cele electrice

5 Februarie 2024, 15:25
Redacţia PiataAuto.md
Parisul a desfăşurat duminică un referendum în care locuitorii oraşului au fost întrebaţi dacă sunt de acord ca SUV-urile să plătească o taxă de parcare de trei ori mai mare decât celelalte maşini. În rezultat, 56,6% din parizieni au votat în favoarea acestei idei, iar asta înseamnă că în circa jumătate de an proprietarii de SUV-uri din capitala franceză vor avea de înfruntat o creştere bruscă a costurilor de parcare.
Referendumul a fost propus de primara din Paris, Anne Hidalgo, tot ea fiind în trecut şi iniţiatoarea instituirii limitei de viteză de 30 km/h pe majoritatea străzilor din oraş, iar ulterior şi interzicerii trotinetelor electrice închiriate. Ea şi-a justificat intenţia de a mări preţul parcării pentru SUV-uri prin faptul că aceste maşini sunt mai mari, mai late şi mai grele, şi afectează mai tare oraşul şi ceilalţi locuitori prin spaţiul ocupat şi prin amprenta pe care o lasă faţă de mediu.
Anne Hidalgo a mai spus că vede această măsură ca una de dreptate socială, prin care cei care fac alegeri care îi afectează mai mult pe ceilalţi să plătească mai mult, pentru ca pe termen lung alegerea SUV-urilor să fie descurajată.
Deşi e un oraş cu multe străzi înguste, şi în Paris numărul SUV-uilor a crescut constant, în ultimii 4 ani creşterea fiind de 60%, astfel încât acestea au ajuns să cuantifice aproximativ 15% din cele 1,15 milioane de maşini private care sunt parcate noaptea în Paris. Cifra e relativ mai mică oricum decât în alte ţări europene, dar Paris vrea nu vrea să ajungă la cote de 30-40% de SUV-uri.
Mărirea taxelor de parcare pentru SUV-uri ar urma să aducă anual circa 35 milioane de euro în plus în bugetul Parisului, însă această cifră va scădea ulterior, când mai mulţi oameni vor decide să nu mai opteze pentru SUV-uri la viitoarele achiziţii sau să le vândă pe cele curente. Astfel, parcarea în centrul Parisului va costa pentru aceste maşini până la 18 euro pe oră, iar în zonele din afara centrului — circa 12 euro pe oră.
E curios că pentru a delimita clar maşinile care vor fi supuse noii taxe, s-a specificat că ele trebuie să fie oficial clasificate drept SUV-uri, iar greutatea de la care se aplică taxa triplă va fi de 1,6 tone pentru maşinile cu combustie şi hibride şi de 2 tone pentru cele electrice. Deci, şi cele electrice vor plăti triplu, chiar dacă au o excepţie de 400 kg în plus la greutate. Majoritatea SUV-urilor electrice cântăresc, însă, peste 2 tone, aşa că vor intra sub incidenţa noilor taxe exorbitante de parcare din Paris.
1
1,460
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!