Un american şi-a cumpărat 3 maşini la preţ de câte 1 dolar fiecare la licitaţii de stat, după ce a manipulat preţurile în browser-ul său

11 Martie 2024, 12:37
Redacţia PiataAuto.md
Licitaţiile unor structuri de stat pot fi o metodă bună de a cumpăra maşini la preţ mai mic decât cel de piaţă, uneori existând şi şanse să nimereşti peste maşini păstrate într-o condiţie tehnică bună. Un american, însă, şi-a cumpărat 3 maşini dincolo de orice limită minimă de preţ imaginabil, plătind câte 1 dolar pentru fiecare din ele, după ce a descoperit cum să manipuleze preţul în browser-ul său, iar acum acesta îşi aşteaptă sentinţa judecătorilor.
Evan James Coker, americanul despre care vorbim, a cumpărat cele 3 maşini între 25 februarie şi 6 martie 2019, la 3 licitaţii de stat diferite, derulate de GSA, Administraţia Serviciilor Generale dacă ar fi să traducem direct denumirea instituţiei de stat care a organizat licitaţiile.
Acesta îşi alegea maşina dorită din cele expuse la vânzare şi punea mize ca şi cum ar fi licitat absolut normal. Când perioada licitaţiei se încheia şi miza lui era cea mai mare, acesta devenea automat câştigător al licitaţiei. Odată cu asta îi apărea şi opţiunea de a plăti online suma pentru care a licitat, iar în momentul în care apăsa acel buton, era direcţionat pe un alt site central care procesa asemenea plăţi de stat.
Pe acel site, Coker a editat suma pe care trebuia să o plătească prin funcţia „Inspect” a browser-ului său din cifra iniţială în cea de 1 dolar, iar la următoarea etapă a plătit doar 1 dolar. După procesarea cu succes a tranzacţiei, site-ul de plată returna site-ului iniţial doar confirmarea procesării tranzacţiei, dar se pare că cele două site-uri nu-şi confirmau reciproc şi sumele plătite de facto, astfel că site-ul de licitaţii primea doar confirmarea că suma a fost plătită şi Coker devenea deja proprietarul confirmat al bunului.
Acesta a manipulat astfel 19 licitaţii, dar a ridicat până la urmă doar 3 maşini, pentru care a plătit câte 1 dolar — un Ford Escape Hybrid din 2010 pentru care a licitat 8.327 dolari, un Ford F550 pick-up pentru care a licitat 9.000 dolari şi un Chevrolet C4500 camionetă, pentru care a licitat 22.700 dolari.
Într-un final, forţele de ordine s-au autosesizat şi au demarat o anchetă, iar iniţial Coker era calificat drept hacker, care ar fi spart sistemul informativ al site-ului de plăţi guvernamentale. După ce s-a constatat că acesta n-a spart niciun sistem informativ propriu-zis, ci doar şi-a manipulat propriul browser şi a exploatat o scăpare de comunicare a celor două site-uri, acea acuzaţie a fost anulată şi acesta pledează acum vinovat pentru fraudă bancară la efectuarea unor plăţi. Procesul de judecată a avut deja loc, însă verdictul ar urma să fie anunţat de magistraţi în următoarele săptămâni.
0
16,507
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!