BMW a dezvăluit noul Concept Skytop, creaţia care demonstrează cum ar putea arăta viitoarele modele cu combustie BMW într-o epocă electrică Neue Klasse

25 Mai 2024, 10:30
Redacţia PiataAuto.md
BMW e pe cale să înceapă o nouă epocă în istoria sa, marcată de modele cu arhitectură absolut nouă electrică şi de lansări care vor avea atributul Neue Klasse în denumirea lor, marcând o schimbare la fel de mare în istoria mărcii ca şi cea din anii 70, când BMW a început să-şi contureze identitatea de maşini plăcute în condus şi cu predilecţie spre performanţă. În ultimele luni, BMW a prefaţat câteva viitoare modele electrice din această nouă epocă, precum sedanul Vision Neue Klasse şi apoi SUV-ul Vision Neue Klasse X, ambele pur electrice şi ambele urmând să beneficieze cel mai probabil de baterii şi tehnologie Rimac către momentul lansării în producţie. Aseară, însă, la Concorso d’Eleganza la Villa d’Este, cel mai superb eveniment anual dedicat maşinilor clasice şi de colecţie, BMW a dezvăluit Concept Skytop, creaţia care prefaţează felul în care ar putea arăta viitoarele modele cu combustie ale mărcii într-o epocă electrică.
Modelul prea o parte din liniile mai ascuţite de pe prototipurile Neue Klass, dar aduce şi elemente diferenţiale clar, precum calandrul frontal cu guri de aer, necesare unui motor cu combustie. Practic, e un prototip care vine să sugereze că şi într-o epocă preponderent electrică, BMW va avea grijă să producă modele savuroase, cu combustie, atât de speciale încât ar fi colecţionabile din prima zi.
BMW nu face promisiuni directe niciodată despre prototipurile lansate la Concorso d’Eleganza şi de obicei ele nu ajung în producţie în formă apropiată de cea prezentată, dar totuşi de foarte multe ori designul acestor şi filosofia îşi găseşte reflecţia pe viitoarele modele ale mărcii.
Aici, într-o perioadă în care vânzările de maşini electrice mai oscilează în lume, cu scăderi în unele regiuni, într-o perioadă în care până şi Mate Rimac, fondatorul Rimac, spunea că oamenii foarte bogaţi nu mai vor să cumpere electrice pentru că ar considera că acele maşini nu pot fi atemporale şi caută consistenţa mecanică şi analogică a maşinilor care să poată fi de colecţie, BMW lansează acest prototip direct în faţa celor mai avuţi colecţionari din lume, veniţi la Concorso, dându-le speranţa că într-o lume viitoare vor exista creaţii BMW şi cu consistenţă mecanică şi analogică! Fie că prin excepţia de combustibil sintetici, fie pe alte căi, dar voi exista!
Iar maşina dezvăluită aseară e dotată cu un motor V8 sub capotă, unul care vine în „cea mai puternică ipostază” din toate V8-urile produse vreodată de BMW, fără a fi dezvăluite valori de cai-putere.
În rest, designerii BMW şi-au luat libertatea absolută de a încondeia formele pe care le-au considerat cele mai inspirate, combinând viitorul cu inspiraţiile retro, spre exemplu la proeminenţele pe pornesc din zona mediană spre spate.
Maşina e una decapotabilă, însă acoperişul e demontabil, nu pliabil, iar luneta poate fi coborâtă.
La interior există două locuri, ca într-un roadster clasic BMW, iar bordul şi comenzile sunt cât se poate de convenţionale şi clasice, similare modelelor actuale BMW, deci bavarezii n-au vrut să alunece nici aici în prea multe interfeţe digitale.
Deci, maşina asta e practic o prefaţare a unei game viitoare „analogice”, cu combustie, care ar putea să convieţuiască alături de modelele pur electrice şi digitale din epoca Neue Klasse. Din nou, nu există deocamdată promisiuni ferme, dar, adusă printre cele mai valoroase maşini din istorie, prezent la Concorso d’Eleganza şi printre cei mai rafinaţi colecţionari din lume, Concept Skytop oferă o rază de speranţă pentru aceştia şi pentru toţi pasionaţii de mecanică a cilindrilor şi arborilor cotiţi din lume.
1
3,553
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!