(VIDEO) Modelul electric Hyundai Ioniq 5 N a învins detaşat cele mai performante versiuni ale unor modele Lamborghini, Porsche, Maserati şi Jaguar

24 Mai 2024, 09:53
Redacţia PiataAuto.md
Cândva, demult, să ai un hatchback de performanţă sporită era o îndeletnicire mai ales juvenilă, proprie tinerilor care încă nu aveau bani de sportcar-uri rafinate şi duse la performanţa adevărată, dar care îşi doreau senzaţiile de condus intense ale unei maşini mai puternice decât media. Aşa au devenit populare GTI-urile, apoi Type-R-urile şi alte modele similare, adunând o întreagă cultură în jurul lor. Dar acum trăim timpuri ale unor mari schimbări în lumea auto, în care maşinile electrice rescriu istoria nu doar în sursa de energie şi forma stocării ei, ci în felul în care percep şi livrează definiţia de performanţă. Un hatchback electric de performanţă precum Hyundai Ioniq 5 N a ajuns să spulbere pur şi simplu cele mai performante versiuni ale unor modele Lamborghini, Porsche, Maserati şi Jaguar!
Sunt mărci care erau considerate întotdeauna ca fiind în liga celor savuroase, cu motoare superbe şi emoţii exaltante în condus. Iar când apucai să prinzi o versiune rară, de top absolut, al unui model cu aceste embleme, ştiai că cel puţin pe stradă nu te va putea întrece cam nimeni. Însă timpurile s-au schimbat. Şi acum ditamai Maserati-ul tău sau bolidul Lamborghini poate fi învins detaşat de un simplu hatchback coreean electric.
O asemenea întrecere excepţională a fost organizată de cei de la Hagerty. Iniţial, Hyundai a fost pus alături de Porsche Macan GTS, Maserati Grecale Trofeo şi Jaguar F-Pace SVR.
Hyundai dezvoltă 641 CP cu două electromotoare, însă puterea maximă e disponibilă doar pentru 10 secunde, din cauza limitărilor de putere livrată de baterie. După asta puterea scade la 601 CP.
Maserati Grecale Trofeo e SUV-ul mai compact al mărcii italiene şi e construit pe platforma lui Alfa Romeo Stelvio. Motorul de sub capotă e noul V6 twin turbo de 3,0 litri şi 523 CP.
Jaguar are încă pe el motorul britanic care tocmai a plecat în istorie, renumitul 5,0 V8 supraalimentat, ce livrează aici 550 CP.
Porsche Macan are un V6 twin turbo de 2,9 litri care dezvoltă mai puţină putere, la 434 CP, însă motorul e cuplat cu o cutie cu dublu ambreiaj, iar Porsche are reputaţia de a transpune puterea cel mai bine pe asfalt.
Odată începută cursa între ele, n-a durat prea mult până să devină clar că Hyundai e la un decalaj imens în faţă. Diferenţa e pur şi simplu gigantică, iar modelul electric a învins detaşat!
Doar la linia de start Porsche a putut ţine pasul o perioadă, însă peste doar câteva clipe, când fiecare schimbare de treaptă a cutiilor motoarelor cu combustie le provoca mici reprize de întrerupere a puterii, Hyundai a plecat departe în faţă.
Odată ce învins aceşti trei concurenţi Hyundai a fost pus alături de Lamborghini Urus Performante, cea mai puternică versiune a super-SUV-ului italian, cu 657 CP la activ, scoşi dintr-un motor V8 biturbo de 440 CP. Deci, maşina are mai mulţi cai decât Hyundai şi, fiind un Lamborghini, puteam aştepta o victorie a Italiei în faţa acestei maşini electrice.
Chiar şi puterea raportată la greutate e identică în cazul acestor două maşini. Deci, probabil mai echivalent de atât într-o comparaţie a unei maşini electrice performante cu una cu combustie, nici că s-ar putea. Doar că imaginea de ansamblu pare nefirească, când un Lamborghini e provocat de un mic hatchback Hyundai.
Şi mai nefiresc e, însă, ceea ce urmează. În primele clipe, Lamborghini e mai rapid de pe loc datorită unui sistem Launch Control impecabil. Şi Hyundai pare că va pierde curse. Însă apoi Hyundai începe a-şi lua revanşa şi devansează super SUV-ul italian, continuând consecvent să plece înainte şi să se depărteze!
Până la linia de start, Hyundai are deja un avans de 5 lungimi de maşină în spate său şi învinge detaşat cel mai puternic Lamborghini Urus!
E o întrecere pur şi simplu incredibilă, care arată în cel mai elocvent mod cât de tare se schimbă ecuaţia performanţei în lume, datorită acestor modele electrice. Şi dacă până de curând asta era posibil la unele modele precum Model S Plaid sau Lucid Air cu peste 1.000 CP şi cu preţuri exorbitante, acum până şi un hatchback electric poate spulbera întreaga corolă de minuni a motoarelor cu ardere internă, fie ele V6 sau V8.
E surprinzător şi nostalgic de mâhnitor în acelaşi timp. Dar e ceva pentru care acest Hyundai merită toată admiraţia. Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
6,928
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!