(VIDEO) Sistemul Sentry al unei Tesla din Chişinău a înregistrat momentul în care o pensionară scrie cu creta pe caroseria maşinii, parcată neregulamentar

24 Mai 2024, 02:01
Redacţia PiataAuto.md
Proprietara unei Tesla Model 3 din Chişinău şi-a împărtăşit experienţa de care a avut parte ea şi maşina sa în ziua de joi, 23 mai, când pe caroseria maşinii sale, parcată neregulamentar, o pensionară a scris cu creta, provocând zgârieturi adânci în stratul de vopsea. Sistemul Sentry al maşinii, care activează camerele video şi înregistrarea atunci când e sesizată o activitate atipică, a înregistrat acest moment, iar asta a servit drept dovadă pentru poliţie.
Proprietara, pe nume Eugenia, recunoaşte că a parcat neregulamentar într-o curte de blocuri, spunând că intrarea în parcare era blocată de o platformă de evacuare. Peste 10 minute a ieşit din nou afară să-şi mute maşina la un loc regulamentar, dar a descoperit că cineva a scris mesaje cu creta pe caroseria maşinii, atenţionând-o că a parcat neregulamentar.
Întrucât maşina a avea imaginile video înregistrate, proprietara a putut vedea că făptaşa a fost o doamnă, cel mai probabil locatară în blocurile din regiune, după cum presupunea iniţial. A găsit-o afară la o distanţă relativ mică de locul maşinii şi a rugat-o să meargă cu ea la poliţie să documenteze cazul. Doamna a tot negat fapta până proprietara i-a arătat materialul video înregistrat şi abia după asta e recunoscut.
A urmat un apel la poliţie, doamna încercând să plece până la venirea echipajului, după cum relatează proprietara. Totuşi, poliţia a venit înainte ca făptaşa să plece. Poliţia a constatat că autoarea e pensionară şi a documentat cazul drept o acţiune de huliganism, pedepsită contravenţional, deci urmează ca ea să primească o amendă, achitată în favoarea statului. De aici încolo, proprietara se poate adresa în judecată solicitând ca făptaşa să acopere pagubele pe care ea le-a provocat maşinii.
Seara târziu, proprietara a publicat imagini şi cu maşina după o spălătorie profundă, din care se poate vedea că pe caroserie au rămas urme adânci, deci e vorba de zgârieturi în stratul de vopsea până la metal. Iar asta înseamnă necesitatea de a vopsi câteva piese de caroseria, aproape o întreaga parte a maşinii, în urma acţiunilor de azi.
Problema aici e una de acţiune justiţiară dusă până la nivelul în care se provoacă daune. Proprietara recunoaşte că a încălcat regulamentul circulaţiei rutiere parcând neregulamentar, dar pentru această încălcare există o amendă şi eventual o procedură de evacuare a maşinii pe o platformă. Acţiunea de a deteriora trei piese de caroserie de pe maşină de către un alt cetăţean nu e o formă legală de reacţionare sau rezolvare la această situaţie. Pensionara putea chema poliţia pentru evacuarea maşinii. Aşa, însă, a decis ea în locul poliţiei, agenţilor constatatori şi a statului, iar acţiunile ei au provocat pagube mult mai mari decât prevede legea pentru această încălcare.
Din păcate, Tesla nu are un service oficial în Republica Moldova şi din acest motiv nicio companie de asigurare nu mai acceptă demult aceste maşini pentru asigurare CASCO, după ce au existat câteva prime cazuri de daună totală. Prin urmare, nici această Tesla n-are o asemenea asigurare, iar asta înseamnă că dacă proprietara nu vrea să aştepte luni sau ani pentru finalizarea procesului de judecată şi recepţionarea daunelor de la făptaşă, ea va trebui să-şi repare acum maşina din cont propriu, urmând ca eventual ulterior să-i fie rambursate aceste cheltuieli în urma procesului de judecată, dacă instanţa va dispune un asemenea verdict.
Vezi mai jos şi video-ul înregistrat de sistemul Sentry de pe Tesla.
0
3,027
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!