BMW anulează o comandă de 2 miliarde euro de baterii pentru maşini electrice de la producătorul suedez Northvolt

22 Iunie 2024, 16:53
Redacţia PiataAuto.md
Northvolt e compania care a construit prima fabrică de baterii suficient de mare în Europa, încât să poată fi numită Gigafactory, şi e unul din cei mai avansaţi şi promiţători producători din baterii de pe continent, având o fabrică mare operaţională în Suedia, alta în construcţie în aceeaşi ţară şi încă una în construcţie în Germania, dar şi o fabrică pentru baterii mari pentru centrale de reţea în Polonia. Printre cei mai mari clienţi ai Northvolt se numără grupul BMW, dar şi producătorii Volvo şi Scania, cei de la Scania având şi o fabrică unde sunt produse baterii Northvolt în parteneriat cu aceştia. Însă acum BMW a anulat o comandă imensă de 2 miliarde de dolari în baterii de la Northvolt, iar această veste pare să descopere un şir de probleme la Northvolt.
BMW contractase încă în anul 2020 această comandă imensă de baterii, care trebuia să înceapă a fi livrată la final de 2022. Bateriile urmau a fi produse la fabrica Northvolt din Skelleftea, Suedia, şi urmau să ajungă pe modele BMW precum iX şi i4.
Se pare, însă, că Northvolt a livrat o cantitate mult prea mică de baterii în acest interval de tip, fapt care i-a făcut pe cei de la BMW să caute alţi furnizori cu care să completeze cantitatea de baterii necesară pentru modele sale electrice. Coreenii de la Samsungi SDI au fost cei care au salvat situaţia pentru BMW.
Problema ar fi, conform presei germane, că acele baterii insuficiente care au fost livrate de Northvolt la BMW ar genera o rată mare de erori şi probleme pe maşinile de serie, motiv din care BMW nu mai vrea să cumpere baterii din aceeaşi generaţie de la Northvolt.
Totuşi, BMW nu întrerupe conexiunile cu cei de la Northvolt, ci spune că ar fi fericit să cumpere baterii de generaţie nouă de la Northvolt, mult mai performante şi inovative, care ar urma să ajungă pe modelele din familia Neue Klasse de la BMW, însă doar dacă acele baterii de nouă generaţie vor fi testate de ingineri şi se va confirma că nu mai generează probleme şi erori.
Aceste baterii pentru BMW ar urma să fie construite preponderent la viitoarea fabrică Northvolt din Germania, deci pentru Northvolt ar fi crucial să-şi rezolve toate problemele pe partea de inginerie şi fiabilitate a bateriilor lor, odată ce BMW le-a dat a doua şansă, pentru a putea avea
această fabrică din Germania operaţională şi a-şi putea urma strategia de creştere.
Foto: Imagine de la inauguarea construcţiei fabricii Northvolt din Germania

Însă acum BMW are şi un parteneriat semnat cu Rimac, care va produce baterii pentru aceleaşi viitoare modele BMW din familia Neue Klasse, pe arhitectură de 800 volţi. Prin urmare, Northvolt nu va mai beneficia de aceeaşi indulgenţă din partea BMW în cazul în care nu-şi va respecta termenii sau va livra baterii problematice, întrucât Rimac are cu siguranţă o experienţă uriaşă în a livra baterii şi tehnologii de propulsie electrică, iar datorită contractului cu BMW aceştia construiesc o imensă fabrică de baterii lângă Zagreb, capitala Croaţiei. Prin urmare, BMW şi-a asigurat două variante viabile de baterii produse în Europa, iar proporţiile în care aceştia vor livra baterii depind de performanţele şi fiabilitatea acestora.
Foto: Construcţia fabricii de baterii Rimac de lângă Zagreb

Şi aici nu putem să nu remarcăm abordarea diferită a celor de la BMW faţă de Mercedes, spre exemplu. Mercedes cumpără baterii preponderent din China şi şi-a suspendat de curând planurile pe care le avea cu Stellantis de a construi o fabrică de bateri în Europa. În acelaşi timp, BMW avea acest contract Northvolt, iar întrucât lucrurile nu au mers cum trebuia, bavarezii şi-au asigurat şi a doua variantă, de la Rimac, însă tot din Europa, nu din afara ei, ba chiar au ţintit şi un viitor salt tehnologic imens pentru modelele electrice. Prin contrast, Mercedes a anulat dezvoltarea de platforme electrice noi şi va rămâne la tehnologiile deja răsuflate pe care le foloseşte pe modelele EQS şi EQE.
1
27,203
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!