Adio autostrăzilor fără limită de viteză în Germania?
14 Mai 2013, 08:00
Se pare că nu doar în Moldova politicienii nasc idei tâmpite, dar controverste, pentru a se da în spectacol şi a fi în centrul atenţiei. Unul din liderii partidelor de opoziţie din Germania – Sigmar Gabriel – a declarat recent că formaţiunea sa politică va milita intens pentru ca ţara să impună limite de viteze pe toate autostrăzile, fapt care a stârnit un val nemaivăzut de dur de reacţii.

Mai exact, partidul îşi doreşte ca în Germania să fie legalizată o limită universală de 120 km/h pe autostrăzi, valoare identică celei din Elveţia şi mai mică decât cea din majoritatea statelor europene, unde limita constituie 130 km/h. În prezent autostrăzile germane au în mod implicit permisiunea ciruclării cu viteză nelimitată, atât cât permite fluxul de trafic, deşi există sectoare limitate permanent sau temporar, aceste sectoare însumând
cam 1/3 din distanţa totală a reţelei de autostrăzi germane. Iniţiatorii ideii de limitare a vitezei aduc drept argumente o reducere a emisiilor totale de CO2, datorate vitezelor mai mici, dar şi o scădere a numărului de accidente înregistrate pe autostrăzi.

Iniţiativa opoziţiei germane a stârnit, însă, reacţii foarte dure atât în rândurile publicului german, cât şi în rândurile mai-marilor din industria auto. Marea majoritate a germanilor, mai ales cei care dispun de permis de conducere, consideră lipsa limitelor de viteză pe autobahnele lor drept o libertate fundamentală a lor în calitate de cetăţeni. Statistica accidentelor este şi ea în favoarea situaţiei actuale, întrucât doar 11% din accidentele grave din Germania au loc pe autostrăzi, deşi acestea asigură între 1/3 şi 1/2 din circulaţia rutieră a ţării. Mai mult ca atât, în ţara maşinilor performante,
precum Porsche, BMW, Mercedes-Benz sau Audi, existenţa posibilităţii de a rula la viteze maxime pe autostrăzi sprijină însăşi esenţa acestor maşini, dar şi a industriei auto germane în general, iar facorii de lobby din industrie dau de asemenea reacţii cât se poate de clare faţă de iniţiativa opoziţiei germane, numind-o lipsită de justificare şi sens, care ar atenta la libertăţile esenţiale ale cetăţenilor germani şi la tradiţiile seculare ale industriei şi inovaţiei auto germane.

Ce credeţi Dvs.? Au germanii nevoie de impunerea limitelor de viteză pe autostrăzile lor?
PiataAuto.mdIlie Toma
2
2,541
COMENTARII (6)
dima
Chişinău
la 14 Mai 2013 - 08:08
nu stiu ce sa spun despre emisii, nu cred ca vor scadea atit de mult, incit sa fie esential, insa un lucru il stiu precis ca multi circula cu viteza mare pe autostrazi nu doar din placere, ci si din necesitate, pentru a ajunge la timp la lucru intro alta localitate, circulind cu 200 km/h sau mai mult si nu cred ca sint asa de multi care circula mai mult de 120, poate 1 din 10.
0
2
Dennis
Hânceşti, Moldova
la 14 Mai 2013 - 08:29
e absurd sa limiteze viteza, mai ales ca drumurile lor sunt perfecte pt. a circula cu asa viteza mari.
0
2
GRED
Chişinău
la 14 Mai 2013 - 11:15
Si unde e principalul factor al progresului? Sunt oameni care promoveaza regresul in locul progresului.
Dar au mai fost tentative si nu sau sondat cu success. Exact si aici va fi la fel. Fara sanse!
0
2
Amator
Chişinău
la 14 Mai 2013 - 12:43
O prostie foarte mare. Sensul de limitat viteza daca automobilul si carosabilul iti permite sa circuli cu viteze de 160-180 fara probleme. Oricum in majoritatea cazurilor viteza este incalcata in special pe autosrazi.
0
1
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 14 Mai 2013 - 20:05
nu are nici o sansa sa treaca initiativa. Germanii se sufoca pe autostrazile cu limita de viteza din tarile vecine astfel ca chiar daca mai multi politicieni vor fi pentru, populatia nu va accepta niciodata limite de viteza
0
0
Crazywolf
Chişinău
la 15 Mai 2013 - 13:19
timpenii ... asta cum ai declara mamaliga si sarmalele daunatoare pentru moldoveni )))
0
1
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!