(VIDEO) Acesta e Mercedes-Benz E 50 AMG W210, primul model AMG vândut oficial de Mercedes-Benz

14 Martie 2021, 10:54
Ilie Toma
Acum două săptămâni, noi făcusem o incursiune curioasă în istoria diviziei AMG şi a celor doi oameni care au pus bazele numelui AMG încă în anul 1967 — Hans Werner Aufrecht şi Erhard Melcher. Tot atunci vă povesteam despre primul model cu care au spart gheaţa la nivel mondial în 1971, după care au început a modifica tot mai multe modele Mercedes-Benz, însă cu toate astea, AMG era o casă de tuning independentă, neavând vreo legătură directă cu marca germană.
Abia la începutul anilor 1990 discuţiile dintre Daimler şi AMG s-au maturizat către un acord de colaborare, iar atunci vă spuneam că primul model dezvoltat de AMG şi Mercedes-Benz împreună, în cadrul acestui acord cu acces reciproc la inginerie, fusese Mercedes-Benz E 50 AMG din Seria W210! A fost primul model AMG pe care puteai să-l comanzi printr-un showroom Mercedes-Benz şi primul model care era livrat direct de către Daimler în Affalterbach, la sediul AMG, pentru a-şi primi motorul construit manual, de rând cu toate componentele mecanice magice.
Ei bine, iată că acum o zi şi divizia AMG a celor de la Mercedes-Benz a publicat un video foarte intrigant, despre acest model legendar din Seria W210. Aceştia au scos un asemenea E 50 AMG chiar din garajul AMG, într-o stare excepţională, şi l-au pus alături de actualul E 63S AMG, făcând o frumoasă incursiune în istoria E-ului W210, lansat acum două decenii şi jumătate.
Apropo, acest E 50 AMG avea un motor V8 dezvoltat pe baza versiunii E420. Dar, dacă motorul M119 original de pe E420 dezvolta 280 CP şi era deja o rachetă de autobahn, atunci versiunea AMG a primit un motor de cilindree mai mare, mărită la 5.0 litri, cu puterea maximă adusă la 347 CP! Imaginează-ţi cum te simţeai în momentul lansării sale din februarie 1996, având un Mercedes-Benz E 50 AMG cu 347 CP sub capotă, cizelaţi la perfecţiune de minţile talentate din dizivia AMG de atunci!
Chiar şi frânele acestei maşini fuseseră speciale, inspirate din cursele DTM, pentru a face faţă puterii nebune şi a disipa cât mai eficient căldura de frânare. Mai mult ca atât, acum 25 de ani, acest Mercedes-Benz E 50 AMG din Seria W210 avea deja amortizoare adaptive, cele pe care şi azi ne obişnuim să le credem foarte moderne! Totul în maşina asta era gândit şi calculat, de la sistem de eşapament la suspensie, nimic nu era lăsat la voia întâmplării, pentru că inginerii ştiau că aveau de făcut o maşină desăvârşită! Şi ca să înţelegi miza, în acei ani puteri de 347 CP erau uneori rare şi la supercar-uri, dărămite la nişte sedanuri mari! Tocmai de asta, acest sedan aparent cuminte la designul exterior de dinafară putea accelera de la 0 la 100 km/h în doar 5.8 secunde în 1996!
Şi apropo, exemplarul din garajul AMG, care figurează în video-ul de mai jos, are şi un parcurs onorabil, deşi e într-o stare pur şi simplu impecabilă: 283,000 km pe bord, şi merge cu aceeaşi forţă ca în prima zi. Asta înseamnă overengineering-ul adevărat, calitatea aia de asamblare supremă şi, desigur, o mentenanţă corectă în mâinile inginerilor de-a lungul anilor!

Vă invităm să vedeţi frumoasa incursiune în istoria acestui model legendar de mai jos. Puteţi include şi subtitrele în limba dorită din player.
0
2,504
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!