Poliţistul băut care a lovit mortal pe trecerea de pietoni o mamă a 4 copii şi a fugit de la faţa locului ar putea scăpa de pedeapsă?

2 Aprilie 2021, 10:36
Redacţia PiataAuto.md
În seara de 13 ianuarie a acestui an, eram cu toţii consternaţi de unul din cele mai revoltătoare cazuri posibile. Un poliţist din Chişinău, angajat al INSP, aflat la volanul automobilului personal Toyota Camry, a lovit pe trecerea de pietoni de pe strada Socoleni din Chişinău o femeie în vârstă de 36 de ani. Partea şi mai revoltătoare e faptul că poliţistul a fugit de la locul accidentului, iar femeia a decedat la scurt timp după impact.
La faţa locului, însă, a căzut o plăcuţă de înmatriculare a Toyotei poliţistului, fapt care i-a făcut pe poliţişti să dea imediat automobilul în căutare, iar la scurt timp l-au găsit împotmolit pe o stradă nepavată din Chişinău. Poliţistul de la volan s-a dovedit a fi în stare de ebrietate, cu o alcoolemie de 0.68 mg/l, iar în automobil cu el era şi soţia sa. Deci, un poliţist care ar fi trebuit să contracareze încălcări în trafic şi să prindă pe răufăcători, a fost chiar el cel ce conducea în stare de ebrietate, a lovit mortal un pieton şi pe deasupra a fugit de la locul accidentului, lăsând victima neajutorată să zacă pe asfalt! Mai târziu, s-a dovedit că femeia decedată era mamă a 4 copii!
Ieri, colegii de la NewsMaker au publicat un amplu material despre evoluţia acestui caz, în urma adresării fratelui victimei la redacţia lor şi a solicitării de informaţii despre cursul anchetei de la procurorul de caz. Din acest material aflăm numele angajatului INSP, care a provocat accidentul — Erineu Munteanu, dar şi numele victimei — Tatiana Golubenco, precum şi faptul că aceasta a lăsat în urma sa patru copii, cel mai mare având 14 ani, iar cel mai mic nu are nici un anişor, fiind născut în august 2020. Fratele victimei, Alexandr Golubenco, le-a spus reporterilor că familia sa are impresia unei anchete tergiversate, în care ei sunt ţinuţi în permanenţă neinformaţi despre cursul aceteia şi nu exclude faptul că ancheta ar putea fi dusă într-o direcţie, care să-i permită vinovatului să scape nepedepsit sau cu o pedeapsă minimă.
Colaj NewsMaker.md din poza victimei şi imagini din ziua reţinerii poliţistului

Familia lui Alexandr Golubenco ar fi aflat despre accident abia a doua zi, şi nu pe cale oficială, ci de la un prieten al vinovatului, care ar fi solicitat să se întâlnească, pentru a „rezolva problema”, propunându-le inclusiv o sumă de bani. Aceştia s-ar fi arătat frapaţi. Au sunat la morgă, acolo li s-ar fi confirmat că deţin cadavrul unei doamne, dar nu li-l pot elibera deocamdată, pentru că femeia n-ar fi avut asupra sa acte. Rudele ştiau că femeia purta întotdeauna asupra sa buletinul de identitate, prin urmare situaţia li s-a părut ciudată. Peste o săptămână au fost sunaţi de cei de la Apă-Canal, care le-au spus că geanta femeii a fost găsită într-o gură de scurgere de alături. Familia n-ar fi acceptat banii de la cel ce i-a propus, însă au fost ajutaţi cu înmormântarea femeii.

Nimeni din forţele de ordine nu i-ar fi contactat, însă, pentru a-i informa despre accident. Ei au fost cei care au contactat poliţia, anchetatorii, apoi procurorul. Temerea că ancheta ar putea fi muşamalizată i-a apărut familiei pentru că din ianuarie până astăzi ancheta e în continuare în aşteptarea unei expertize, iar anchetatorii refuză să le dea alte detalii despre cursul ei, menţionându-le doar că atunci când va fi gata rezultatul expertizei, dosarul va fi trimis în judecată. Între timp, dacă iniţial poliţistul făptaş a fost plasat în arest preventiv în izolator, atunci recent acest a fost trecut în arest la domiciliu.
Procurorul de caz, Oleg Afanasii, i-a informat pe cei de la NewsMaker că inculpatul a fost plasat în arest la domiciliu acum aproximativ două săptămâni, fapt din care rezultă că arestul în izolator a fost prelungit de la cele 30 de zile iniţiale la încă 30 de zile, iar după 60 de zile, acesta a fost trecut în arest la domiciliu. Procurorii ar fi contestat decizia judecătorului, însă Curtea de Apel a lăsat în vigoare măsura de arest la domiciliu. Procurorul de caz a mai adăugat că ancheta e într-adevăr în etapa finală şi va fi transmisă în judecată în scurt timp.

Situaţia că rudele nu sunt informate despre cursul anchetei a fost motivat de procuror prin faptul că „ancheta nu constituie o parte publică a dosarului penal”. După spusele lui, rudele au fost recunoscute drept părţi vătămate în dosar, dar, întrucât nici una din rude nu a văzut momentul accidentului, ele nu au fost interogate, urmând a fi informate doar despre finalizarea anchetei.

După spusele procurorului, dosarul penal pe numele poliţistului a fost intentat în baza articolul 264 alineat 4 al codului penal — încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere, săvârşită în stare de ebrietate, care a provocat decesul unei persoane. Poliţistul vinovat riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de până la 5 ani.

Ce părere ai despre toată situaţia?
0
3,387
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!