Are un V8 de 5.8 litri şi a fost în serviciul poliţiei din SUA: un Ford LTD clasic, scos la vânzare la un preţ infim

7 Decembrie 2021, 21:20
Ilie Toma
Vei recunoaşte maşina asta imediat, chiar dacă n-ai fost niciodată în Los Angelesul anilor 80, şi asta pentru că acest model a figurat în aproape toate filmele poliţiste sau de acţiuni ale unei întregi epoci. E un Ford LTD din generaţia a II, iar un exemplar care chiar a fost în serviciul poliţiei a fost acum scos la vânzare la o licitaţie din Marea Britanie ca automobil clasic, iar preţul e absolut infim, mai mic decât o Dacia Logan nouă modernă.
Maşina asta a muncit, deci, cu adevărat la patrulare şi prindere de hoţi. Are sub capotă un V8 imens de 5.8 litri, dar să nu crezi că acesta ar fi scos vreo 300-400 CP. Scotea doar 145 CP, însă cuplul maxim era mai impresionant, de 370 Nm. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h dura 14 secunde — lent şi după parametrii zilelor noastre şi după cei ai anilor 70-80, or, să ajungi un băiat rău cu un Mustang din urmă nu prea puteai cu o asemenea maşină. Viteza maximă era cotată la 160 km/h.
Motorul e cuplat la o cutie de viteze automată, cu manivelă pe volan, fapt care lăsa loc pentru 3 ocupanţi în faţă, dacă ai fi vrut, şi alţi 3 în spate.
Exemplarul ăsta a fost fabricat în 1977 şi a fost în serviciul poliţiei din Ohio întreaga sa carieră activă, după care a nimerit în mâinile unui atelier de restaurare, care a revopsit-o în stilul poliţiei din Los Angeles, asemeni maşinilor văzute mai des în filmele de la Hollywood. Tot atunci, în 2007, maşina a fost importată în Marea Britanie.
Aici ea n-a fost cumpărată de vreun colecţionar, ci de un mic om de afaceri ca o folosea ca... maşină de nunţi. Da, ea era un soi de picanterie în coloana de nunţi şi transporta invitaţi de ici colo, în loc de infractori.
După 7 ani de asemenea exploatare, un ofiţer naval spaniol a cumpărat-o şi importat-o în ţara lui, unde a folosit-o din când în când ca maşină de colecţie. Dar, recent, acesta şi-a vândut garajul şi a transmis-o unei companii britanice, care a scos-o la vânzare. Reprezentantul acelei companii a zburat în Spania pentru a prelua maşina, şi a condus-o din Spania până în Marea Britanie, pe propriile roţi, fără vreo problemă mecanică!
Azi maşina arată foarte bine, în general, dar există şi semne de uzură şi uşoară îmbătrânire. Însă excentricitatea sa e garantată de aspectul său original de maşină de poliţie, de girofarul funcţional, ba chiar şi de toate comunicaţiile încă existente la bord. Legea din Marea Britanie spune, însă, că atunci când mergi cu ea pe drumurile publice trebuie să acoperi inscripţia „POLICE” de pe ea, măcar şi cu o foaie albă, ca să nu fie vizibilă. Girofarul nu e obligatoriu să-l acoperi, dar nu ai voie să-l porneşti, în contrar poţi fi acuzat că pretinzi a fi poliţist fără voie.
Şi tocmai toate astea fac din ea o maşină interesantă pentru o mulţime de scopuri. Da, istoricul ei nu a fost tocmai al unei maşini de colecţie, ea muncind cu adevărat la prins infractori la început, apoi având un rol nu tocmai admirabil de maşină de nuntă. Dar aşa, ca o diversitate într-o colecţie mai vastă, sau ca o maşină cumpărată pentru filmări sau orice alt scop mai extravagant, acest Ford LTD poliţienesc american poate fi extraordinar de interesant.
Cât costă? Mai puţin decât un Logan nou-nouţ, spuneam. Se vinde la licitaţie online, e drept, şi licitaţia expiră în scurt timp, dar suma minimă a fost atinsă. Cea mai mare miză la momentul publicării acestui articol a fost de doar 5,000 lire sterline, deci cam 5,900 euro. Nu te gândi la motorul prea mare pentru accizele de import — e o maşină din 1977 cu o istorie specială deci ar putea să se califice ca şi vehicul istoric, cu o taxă de import de circa 1,000 euro şi atât.
1
1,836
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!