(VIDEO) Dramă la Dakar din prima zi, cu probleme pentru bolidul electric Audi, un camion Iveco şi sute de piloţi rătăciţi

3 Ianuarie 2022, 10:49
Ilie Toma
Ediţia din acest an a raliului Dakar a început dramatic din prima zi. Dacă ieri dimineaţă vă spuneam despre provocările prologului, atunci pe parcursul zilei a avut loc prima etapă propriu-zisă, pe o distanţă de 333 km, care s-a transformat imediat în provocări uriaşe pentru un număr extraordinar de mare de piloţi.
La început, ploaia uşoară din noaptea precedentă le-a jucat la mână motocicliştilor, datorită unei cruste formate în deşert, pe care aceştia au putut înainta mai uşor.
Unul din cei 3 bolizi Audi, însă, s-a dovedit a fi prea slab pentru o săritură mai mare din deşert şi a rămas cu o jumătate din suspensia spate smulsă de pe maşină. A fost nevoie de intervenţia camionului de asistenţă a echipei pentru ca maşină să fie reparată în câmp, dar s-a pierdut enorm de mult timp. E interesant că pilotul care se afla la volan nu şi-a ascuns mirarea faţă de faptul că maşina a cedat atât de uşor la un salt firesc pentru Dakar, despre care şi el a spus că în normal maşina trebuia să reziste.
Mai departe, însă, a urmat ceva inimaginabil, când sute de piloţi s-au rătăcit în deşert în încercarea de a găsi unul din punctele de pe navigaţie. Aceştia au pierdut între 30 minute şi peste o oră fiecare din cauza acestor probleme de navigaţie, or, piloţii de la Dakar folosesc o metodă veche, prin suluri de hârtie, de a naviga între punctele-cheie obligatorii ale fiecărui traseu, neavând navigatoare GPS obişnuite, moderne.
La maşini, cele mai bune performanţe le-a avut fost campion mondial Nassar Al-Attiyah şi noul său bolid Toyota, dar şi bolizii Prodrive şi Ford Raptor s-au descurcat excelent. În cazul Audi, piloţii celorlalte două maşini electrificate ale mărcii din cursă au fost printre cei rătăciţi în deşert, aşa că nici un Audi n-a ajuns ieri la finiş într-un timp suficient de bun pentru a conta în vreun clasament final.
La categoria camioanelor, Kamaz a dominat din nou, experienţa piloţilor de aici ajutându-i să nu greşească la navigaţie. În primele 5 locuri sunt prezente toate 4 camioane Kamaz din cursă, doar locul 3 fiind ocupat de un camion Praga. Ziua a fost ghinionistă pentru un camion Iveco, care s-a răsturnat. Unul din copiloţi e paralizat de multă vreme şi nu a putut ieşi din camionul răsturnat, aşa că e fost nevoie de intervenţia elicopterului medical. Ulterior, la tractarea camionului, acesta a fost şi mai tare afectat şi nu se ştie dacă va putea fi reparat pentru a continua.
Vezi mai jos şi un rezumat video al zilei dramatice de ieri, publicat de organizatorii raliului Dakar.
0
5,191
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!