(VIDEO) Zi dramatică pentru motociclişti la Dakar, Audi are din nou probleme derizorii, iar echipa din Ucraina a fost la un pas de abandon

8 Ianuarie 2022, 18:21
Ilie Toma
Ziua de ieri la Dakar a fost probabil cea mai dramatică pentru motociclişti, cursa pentru ei fiind sistată la un moment dat. Problema a venit din faptul că în ziua anterioară şi cea de ieri camioanele şi maşinile au mers pe un traseu circular, iar motocicletele pe altul, traseele schimbându-se între ele în ziua următoare. Iar asta a însemnat că motocicletele au trebuit să meargă ieri pe urmele adânci lăsate de camioanele grele.
Toată situaţia a fost agravată de recentele ploi din deşert, iar astfel parcurgerea traseului de către motociclete ieri a devenit extrem de periculoasă şi practic imposibilă. Iar accidentările şi urmările condiţiilor periculoase n-au întârziat să apară. Pilotul Ross Brach, cu numărul 16, a fost luat cu elicopterul în urma unei fracturi. După 101 km, când au oprit pentru realimentare, motocicliştii s-au plâns directorului de cursă că pericolele sunt prea mari şi l-au rugat să acţioneze. După o analiză, acesta a decis să sisteme cursa şi să ia în considerare timpul înregistrat până la kilometrul 101, iar de acolo să meargă în coloană pe drumurile publice spre final.
Lucrurile au fost dificile şi la categoria maşinilor, chiar dacă piloţii ştiau că trebuie să fie atenţi la navigaţie, întrucât în ziua anterioară, pe acelaşi traseu, au fost motociclişti rătăciţi. Totuşi, au existat o mulţime de piloţi rătăciţi, inclusiv liderul Sebastien Loeb, care a pierdut 15 minute în rătăcire.
Audi a avut pare de continuare a dramei sale cu suspensiile slabe ale bolizilor săi electrice. În articolul de ieri menţionam că aceşti bolizi ai Audi s-au stricat în fiecare zi, cel puţin unul din cei 3, iar în ziua anterioară chiar toţi. Iar ieri situaţia a continuat la fel de penibil. Chiar liderul dintre cei 3, Carlos Sainz, s-a pomenit din nou cu amortizorul şi arcul rupte, şi din nou o roată detaşată de maşină. Echipajul a oprit de nevoie, iar lângă ei şi echipajul cu Audi cu numărul 200. De această dată, bolizii Audi poartă deja amortizoare şi arcuri ca piese de rezervă cu ei, pentru că e clar că acestea sunt praf şi nu rezistă la Dakar, fiind vorba de o eroare gravă de proiectare, iar cineva din inginerii din Ingolstadt cu siguranţă va primi o penalizare sănătoasă.
După ce au reparat roata, echipele au pornit din nou, dar peste scurt timp maşinii electrice conduse de Carlos Sainz i-a căzut pur şi simplu roata şi a luat-o prin deşert în înaintea maşinii.
Motivul anunţat de Audi a fost că echipajul n-a fixat corect roata. Din fericire, bolidul Audi cu număr 224 a fost ferit de probleme şi a ajuns la final pe locul 2, acest bolid având deja performanţa cea mai bună în familia Audi. Primul pe podium a ajuns bolidul echipei Bahrain Raid Extreme, pilotat de argentinianul Orlando Terranova, iar o Toyota Hilux, cu pilotul localnic din Arabia Saudită la bord, Yazeed Al Rahji, a ajuns pe poziţia 3.
La categoria camioanelor e dominaţie de neclintit din partea celor de la Kamaz. Din cele 7 zile de până acum, cu câte 3 locuri pe podium în fiecare zi, cei de la Kamaz au ocupat 19 dintre ele. Ieri, din nou toate primele 3 poziţii le-au aparţinut. Iar ieri primul dintre Kamazuri a fost cel ce suferise acum două zile probleme la cutia de viteze.
La categoria clasicelor, echipa din Ucraina cu camionul lor clasic Renault Kerax D-50 a avut una din cele mai grele zile de până acum. Întâi, un cilindru a motorului nu funcţiona la capacitate maximă, deconectându-se periodic, iar motorul nu putea să dezvolte toţi cei 700 CP. Apoi a cedat sistemul de pompare a aerului în roţi şi reglarea presiunii. Iar pentru ca totul să devină un adevărat coşmar, cutia de viteze refuza să includă treptele intermediare prin demultiplicator. În asemenea condiţii, camionul a ajuns blocat în nisip şi nu mai putea ieşi. Din fericire, spiritul camaraderesc a învins din nou, şi un echipaj francez cu un MAN L90 i-a tractat.
Condiţiile au fost dificile pentru foarte mulţi participanţi la Dakar Classic, de fapt, astfel încât încă două maşini au ieşit din cursă — o Toyota Land Cruiser şi o Lada Niva, cu numărul 12, a echipei BXS Motorsport. Nu e una din Nivele despre care relatasem în reportajele anterioare, de această dată e vorba de un echipaj din Spania. Cele două, a echipei din Elveţia şi cea din Franţa, continuă să evolueze frumos şi dârz în această cursă de o dificultate excepţională, într-un spirit de motorsport cum puţine sporturi mai au în zilele noastre!
Vezi mai jos şi un rezumat video publicat de organizatori.
0
1,635
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!