(VIDEO) Cum arată clasicul Unimog 416, camionul conceput să poată servi şi în rol de tractor, transformat în casă pe roţi

13 Martie 2022, 16:22
Redacţia PiataAuto.md
Unimog 416 a fost unul din cele mai legendare şi definitorii pentru marca germană, contribuind esenţial la formarea imaginii de camioane indestructibile, multifuncţionale, care pot înainta oriunde. Şi pentru că Unimog iniţial însemna mai ales vehicule de agricultură, acest camion a fost din start proiectat să poată servi şi în rol de tractor pentru agricultori, dar şi în toate rolurile de muncă grea imaginabilă, ba chiar şi de vehicul militar. Da, Unimog 416 a fost şi mai este în dotarea a o mulţime de armate din întreaga lume, unele camioane slujind deja de 40-50 de ani încoace.
Camionul a fost poreclit un „Big Foot” al Germaniei, poreclă ce venea de la roţile sale mari în raport cu mărimea sa compactă. Dar aceste roţi erau necesare pentru a asigura o gardă la sol uriaşă, atât în scop de înaintare, cât şi protejare a plantelor pe terenurile agricole. Spre exemplu, ecartamentul acestui camion a fost calculat ca între roţi să încapă două rânduri de cartofi pe câmpuri.
Punţile camionului erau puternic înălţate şi, fireşte, ambele erau motrice, cu diferenţiale blocabile. Admisia era de obicei ridicată din uzină, turnul fiind alăturat montantului din stânga. Multe versiuni erau decapotate, cabina neavând un acoperiş rigid, mizându-se pe acoperirea ei cu prelată. Dar, mai ales armatele comandau adeseori cabine speciale, inclusiv cu bene acoperite. Şi modelul a fost de un succes atât de mare, încât s-a produs mai mult de un sfert de secol.
Motorul de bază era un diesel în 6 cilindri de la Mercedes, cu numele de cod OM352, de 5.7 litri, care scotea 109 CP, cuplat la o cutie de viteze cu 20 de trepte înainte şi 8 trepte înapoi, dar aici sunt luate în calcul şi trecerile prin demultiplicator de cuplu.
O companie mai nouă din Dubai a modificat de curând tocmai un asemenea Unimog 416, fără acoperiş rigid, produs în 1986, care a fost iniţial un camion militar. Sarcina lor a fost să-l transforme într-un vehicul de expediţie, o adevărată casă pe roţi, sarcină care e mult mai complicată din cauza dimensiunilor foarte compacte, or, cu tot cu cabină, acest camion măsoară doar 5.15 metri lungime în varianta sa originală.
Respectiv, aceştia au trebuit să fie foarte creativi la folosirea inteligentă a spaţiului, asigurându-se totodată că vehiculul final va avea la bord toate condiţiile de confort pentru tocmai 6 persoane. Da, acest Unimog are paturi pentru 6 persoane, o bucătărie combinată cu sufragerie, duş şi dulapuri suplimentare.
Mai poartă la bord 350 litri de apă potabilă, are două sisteme de aer condiţionat — unul propulsat de motor şi altul autonom, are şi o baterie cu sistem electric alimentat de la această, care-i poate oferi circa 5 ore de autonomie chiar şi cu aerul condiţionat separat pornit.
Paturile sunt retractabile în mai multe formule şi fac parte din acea filosofie de folosire inteligentă a spaţiului. Camionul face uz de o ambianţă aproape alpină la bord, ca la munte, deşi e construit în Dubai. Se foloseşte mult lemn, iar scaunele au un material textil de roşu şi alb, cum se poate vedea adesea prin hotelele de munţi din Alpii austrieci.
Şi, cel mai important, restaurarea acestui camion a însemnat şi revigorarea tuturor părţilor lui mecanice, ca acesta să aibă o a doua viaţă şi în capacităţile de înaintare, rămânând la fel de capabil. Iar camionul rezultat e cu adevărat admirabil, demonstrând că până şi într-un spaţiu restrâns se pot face lucruri măreţe.
Vezi cum arată acest camion Unimog, transformat în Dubai, în video-ul de mai jos.
0
4,554
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!