(VIDEO) Rimac Nevera, maşina electrică cu 4 motoare şi 4 cutii de viteze, poate face derapaje controlate superbe

2 Mai 2022, 20:31
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre pasionaţii auto sunt încântaţi de acceleraţiile oferite de maşinile electrice de vârf din zilele noastre, la forţe G care pur şi simplu nu erau tangibile anterior, cu motoarele cu ardere internă. Totodată, la fel de mulţi spun că din aceste maşini ar lipsi emoţia sunetului şi a mişcărilor mecanice din interiorul unui motor cu ardere internă, iar prin urmare o maşină electrică n-ar putea niciodată echivala plăcerea în condus a celor performante cu propulsie tradiţională. Dar Rimac Nevera, model croat electric care tocmai a trecut toate omologările necesare pentru a putea fi produs şi livrat, vrea să convingă pasionaţii auto că mobilitatea electrică poate fi senzaţională nu doar prin cifre de acceleraţii, ci şi în fiecare clipă a condusului.
Rimac Nevera e cel mai puternic automobil de serie din lume, cu 1,914 CP la activ. Au fost anunţate şi maşini mai puternice, dar acele modele încă n-au ajuns la etapa producţiei şi livrării, fiind deocamdată promisiuni. Iar Rimac este cel mai tehnologizat producător electric modern, evoluând de la o companie mică din Croaţia la o companie promiţătoare în care a investit mai ales Porsche şi are a ajuns acum să deţină şi Bugatti, printr-o reconfigurare de proprietăţi a grupului VW. Da, cine-şi imagine că într-o zi o companie nou formată din Croaţia, o ţară mică fără mare tradiţie în industria auto, va ajunge să deţină legendara marcă Bugatti?
Ei bine, Rimac Nevera scoate cei 1,914 CP din 4 electromotoare. Şi pentru că maşina e capabilă de tocmai 415 km/h, a fost inevitabil nevoie de cutii de viteze Zicem cutii, pentru că sunt 4 la număr, câte una pentru fiecare electromotor.
Şi dincolo de aceste cutii, Nevera e un adevărat centru tehnologic, cu zeci de mii de calcule pe secundă, a cuplului la fiecare roată, a ajustărilor, a setărilor în diferite regimuri, pentru ca maşina să aibă comportamentul dorit, savuros şi predictibil pe care l-ar admira orice pasionat auto. Există chiar şi un mod drift, conceput special pentru derapaje controlate. Există şi posibilitatea de a seta tracţiunea la 100% pe spate sau pe faţă, sau integrală.
Şi scopul nu e să echivaleze arderea internă, ci să aducă o reţetă nouă, dar copleşitor de fascinantă. Şi poate tocmai asta ar trebui să fie calea corectă a electromobilităţii, să fascineze prin toate aceste atribute tehnologice puse la treabă într-un mod formidabil. Rimac Nevera pare să reuşească toate astea!
Vezi mai jos şi un video cu explorarea detaliată în condiţii arctice şi derapaje pe zăpadă a lui Rimac Nevera.
0
4,868
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!