O motocicletă Ij Planeta 5 a venit să treacă ITP-ul în România, după 24 ani în care a stat nemişcată

25 August 2022, 16:53
Redacţia PiataAuto.md
Cei de la Registrul Auto Român Bacău au avut acum două zile parte de o vizită neobişnuită. O motocicletă cu ataş Ij Planeta 5 le-a păşit pragul, cu o istorie specială în spate. Ultima inspecţie tehnică periodică a motocicletei era valabilă până la 03 septembrie 1999. Iar vreme de mai bine de 20 de ani, motocicleta a stat nemişcată.
Motivul e unul trist, din păcate, or, acum 24 de ani, proprietarul său a avut un accident greu de înţeles şi a căzut pur şi simplu de pe ea, decedând, din motive neclare şi azi. Motocicleta a rămas absolut intactă, însă, iar fără proprietarul său, a stat nemişcată până în prezent. Acum, cel mai bun prieten al proprietarului iniţial vrea să repună în circulaţie această motocicletă, tratând-o ca o piesă de colecţie, o piesă care s-a conservat excelent până azi.
Motocicleta e fabricată în 1989, şi are încă actele originale intacte pe ea. Există şi certificatul de înmatriculare original, şi ba chiar şi poliţa de asigurare RCA şi anexa cu evidenţa inspecţiilor tehnice periodice.
Sigur, pentru o condiţie impecabilă, la acest exemplar s-ar mai putea face unele lucrări punctate, dar în esenţă, motocicleta a fost conservată admirabil de bine.
Ij Planeta 5 avea un motor de 346 cm cubi, cu un singur cilindru, în doi timpi, răcit cu aer. Acesta dezvolta 22 CP şi-i permitea motocicletei să atingă o viteză de 120 km/h în varianta cu două roţi, fără ataş. Ataşul era o opţiune suplimentară, pe care o preferau destul de mulţi cumpărători cu viziuni mai practice.
Totuşi, dacă în acea perioadă aceste motociclete erau destul de răspândite în URSS, în România era erau mult mai rare, aşa că şi valoarea de colecţie de astăzi e una mai mare în România. În acest caz, însă, fiind vorba de o readucere în circulaţie în amintirea unui prieten, valoarea e una de suflet, care nu poate fi exprimată într-un preţ.
0
13,686
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!