(VIDEO) N-a ajutat nici powerbank-ul: un youtuber din Norvegia a experimentat cu epuizarea bateriei unui Audi electric

1 Septembrie 2022, 12:53
Redacţia PiataAuto.md
Un youtuber din Norvegia, specializat în teste cu maşini electrice, desfăşoară adeseori experimente în care ajunge la epuizarea completă a bateriilor acestora, pentru a urmări comportamentul, dar şi a experimenta cu reanimarea lor în condiţii de drum. Pentru asta, şi-a cumpărat şi un powerbank masiv, de 2 KWh, care poate furniza energie maşinilor electrice cu o putere de până la 2 KW.
Experimentul său recent cu un Audi e-tron 55, însă, a decurs altfel decât se aştepta. La epuizare maşina limitează întâi puterea la 25%, când ea încă poate fi condusă, dar apoi taie puterea la 0%, lăsând inerţie pentru a putea fi ferită pe acostament. Până aici, totul a fost oarecum predictibil, iar odată cu epuizarea, youtuber-ul a scos powerbank-ul pentru a încărca maşina. Cei 2 kWh de energie ar fi trebuit să ofere un minim de energie, cât să permită maşinii să mai meargă câţiva kilometri pentru a ajunge la o staţie fast charge.
Surpriza a fost că, după o oră de încărcare în drum şi powerbank-ul total epuizat, Audi n-a vrut să-i permită deplasarea mai departe, considerând că bateria e încă prea descărcată. Maşina îşi pornea luminile de pe bord, însă limita puterea la 0%, ceea ce însemna că nu putea demara.
În această situaţie, acesta s-a gândit să meargă până la o fermă din apropiere cu powerbank-ul în mână, să-l încarce acolo la priză, după care să meargă cu powerbank-ul la maşină şi să o încarce deja pe ea. Problema era că powerbank-ul nu trăgea 2 kW din priza fermei, iar asta ar fi însemnat vreo două ore de încărcare de la fermă, apoi încă o oră la maşină, plus drumul pe jos, şi toate doar pentru ca maşina să poată ajunge la o priză fast charge normală, unde să mai încarce vreo 45 minute sau o oră.
Din fericire, după ce a staţionat un pic, maşina a pornit şi a permis demararea cu 25%, aşa că youtuber-ul a putut ajunge la fermă cu ea, conectând-o direct la o priză domestică. Viteza de încărcare era încă foarte lentă, aşa că a mai durat până când a existat energie suficientă ca maşina electrică să ajungă la prize.
Concluzia simplă ar fi să nu admiţi niciodată epuizarea completă a unei asemenea maşini electrice, pentru că nici un powerbank de 2 kWh şi o oră de aşteptare în drum ar putea să nu rezolve situaţia. Vezi întregul experiment în video-ul de mai jos.
0
11,210
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!