(VIDEO) Acesta e un Mercedes 300 SEL clasic, autentic pe dinafară, dar cu un V8 american sub capotă

1 Noiembrie 2022, 17:24
Redacţia PiataAuto.md
Mercedes 300 SEL 6.3 în caroserie W109 a fost un model fabulos din istoria Mercedes, rămas în memoria fanilor pentru o mulţime de calităţi legendare, de la fiabilitate până la confort, de la overengineering până la o putere mult mai mare decât alte modele ale mărcii. De fapt, sedanurile Mercedes pe atunci erau graţioase şi confortabile, dar nu neapărat foarte rapide, iar lansarea lui 300 SEL 6.3 venea să aducă doza de sportivitate care lipsea, într-o lume a confortului suprem.
Sub capotă era renumitul V8 de 6,3 litri cu indicele M100, care fusese creat pentru limuzina W100. Mercedes 300 SEL 6.3 a fost prima limuzină a mărcii care putea accelera de la 0 la 100 km/h în doar 6,5 secunde! În anul 1967, când a intrat în producţie acest model, era o adevărată senzaţie, cu performanţe comparabile cu supercar-urile italiene. Pentru comparaţie, Lamborghini Miura accelera în 5,4 secunde, fiind mult mai compactă şi mai uşoară, în timp ce 300 SEL 6,3 era o ditamai limuzină respectabilă. Era, deci, ceva cu totul magnific într-o asemenea putere pusă pe un sedan graţios în aspect.
Această magie a combinaţiei dintre graţie pe dinafară şi putere pe dinăuntru a fost dusă la o formă extremă, mai modernă, în SUA, pe un asemenea exemplar de Mercedes 300 SEL 6.3 clasic. N-au fost produse multe în istorie, doar 6.526 exemplare, deci, fiecare din ele e o comoară azi. Dar proprietarul maşinii a decis să-l restaureze menţinând aspectul autentic aproape sută la sută pe dinafară şi-n habitaclu, dar motorul şi tot substratul tehnic a fost actualizat substanţial.
Sub capotă motorul M100 de 6,3 litri a fost înlocuit cu un V8 american supraalimentat, din seria LS9, de 6,2 litri. Deci foarte aproape în cilindree, dar motorul american e unul contemporan, care, în diverse ipostaze, poate produce putere triplă decât cea pe care o producea V8-ul clasic german. Aşa că maşina pare cuminte pe dinafară, dar e o adevărată bestie care topeşte anvelope când se dezlănţuie.
S-a modificat sau s-a ranforsat tot ce se putea la această maşină, de la suspensie până la eşapament. Nimic n-a rămas uitat şi toate s-au făcut discret, fără să iasă în evidenţă, cu multă muncă şi pricepere. Iar în rezultat, acest Mercedes e adevărata definiţie a ceea ce numim de obicei un lup în blană de oaie, doar că aici forma sa e atât de elegantă şi clasică, încât efectul dezlănţuirii e şi mai neaşteptat.
Vezi mai jos un video unde maşina e filmată în episoade de dezlănţuire acustică, dar şi unde e povestită întreaga istorie a modificărilor sale, făcute cu iscusinţă.
0
2,433
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!