(VIDEO) BMW face o lansare neaşteptată: noul BMW 3.0 CSL, maşina uşoară, cu cutie manuală şi tracţiune spate, după reţeta de cândva

24 Noiembrie 2022, 11:34
Ilie Toma
Divizia M a celor de la BMW ne-a delectat în acest an, al 50-lea din istoria sa, cu multe bucate intense, preparate cu iscusinţă, iar acum, la final de an, a decis să scoată din cuptor şi desertul. Acesta e noul BMW 3.0 CSL, o lansare neaşteptată, pregătită după reţeta bunicilor de cândva, aşa cum se făceau maşinile odată, demult, dar cu tot ce a fost mai bun din raftul de ingrediente actuale.
Nu vorbim deci, de un M4 CSL sau M2 CSL sau orice altă cifră şi serie aplicată în faţă, cu literele CSL adăugate. Vorbim de un model cu identitate proprie, numit simplu, BMW 3.0 CSL, aşa cum se întâmpla acum aproape 50 de ani, cu primul BMW 3.0 CSL, poreclit Batmobil.
Ni se spune din start că maşina asta va fi construită în mare parte manual, iar producţia va fi extrem de limitată, urmând să aibă loc doar pe parcursul a circa 3 luni. Ciclul de producţie al unui exemplar va fi de 10 zile, dar, fireşte, mai în timp ce un exemplar va trece la etapa următoare de asamblare, altul îi va lua locul în rând. Producţia va avea loc la uzina BMW din Dingolfing, cea mai mare a celor de la BMW de pe continent. Dar să revenim la maşină, pentru că cele mai intrigante lucruri sunt în ingineria ei!
Maşina a rămas fidelă principiului de a fi un coupe uşor şi îndrăzneţ în aspect, astfel încât forma sa e redată nu doar de nişte kit-uri aplicate pe o caroserie originală, ci de un design propriu de caroserie, conceput şi fabricat doar pentru acest model. Maşina are arcuri late pentru că acolo se ascund roţi foarte late, iar pe portbagaj a fost conceput un eleron masiv, în stilul Batmobilului din 1973.
Sub capotă, e dulceaţa cea mai consistentă. E vorba nu doar de un motor cu 6 cilindri în linie, ci de cel mai puternic motor cu 6 cilindri pus vreodată pe un model BMW M, admis pe drumurile publice. Graţie folosirii tehnologiilor din motorsport, în special de pe maşinile din cursele DTM, motorul noului BMW 3.0 CSL livrează 560 CP! Iar asta e mai mult şi decât M3 sau M4, ba chiar decât M4 CSL! Cuplul maxim al lui 3.0 CSL e de 550 Nm, iar puterea maximă e livrată la 7.200 rpm. Avem, deci, un motor ce adoră să fie turat!
Şi toată această fascinaţie inginerească e cuplată la o cutie manuală cu 6 trepte, care trimite forţa motorului doar punţii spate. Puntea spate va dispune de un diferenţial activ M din cele moderne, însă, astfel că timpii de circuit ar trebui să fie formidabili.
Suspensia e una ce înglobează şi ea tehnologie din motorsport şi păstrează o arhitectură supremă de braţ dublu pe puntea faţă şi multilink cu 5 braţe pe puntea spate. Amortizoarele sunt controlate electronic, iar ajustările s-au făcut pe circuit, în special pe Nurburgring. Iar frânele sunt de carbon şi ceramică, pentru a asigura controlul deplin al maşinii.
Pentru a fi uşoară, aproape toată caroseria e construită din CFRP, acel plastic ranforsat cu fibră de carbon, în tehnologia căruia BMW e un pionier. Până şi toba de eşapament e făcută din titan, pentru a fi mai uşoară cu 4,3 kg. BMW nu anunţă greutatea exactă a noului 3.0 CSL, însă spune că raportul dintre putere şi greutate va fi de 2,9 kg/CP. Şi, ştiind că maşina are 560 CP, putem calcula o greutate de circa 1.625 kg.
Doar 50 asemenea maşini vor fi produse, însă. Nu ştim cât vor costa acum, însă ştim că imediat după ce vor fi vândute, vor costa deja mult mai mult. E clar din start că aceste maşini vor fi printre cele mai dorite modele de colecţie BMW pentru mulţi ani de acum încolo, prin urmare, peste doar 5 sau 10 ani, se vor vinde cu preţuri de 500 mii dolari şi mai sus, apoi şi de ordinul milioanelor. Doar 50 în lume. O rară maşină din 2022, creată cu o reţetă fascinantă de şcoală veche. Un succesor oficial al lui BMW 3.0 CSL din 1973. Un model creat pentru aniversarea a 50 de ani ai diviziei BMW M. De multă vreme încoace BMW n-a lansat ceva atât de special şi extraordinar!
Vezi mai jos un video al celor de la BMW M, în care figurează atât legenda din 1973, cât şi legenda nou lansată din 2022.
0
1,509
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!