Cât de bine poate arăta un Lamborghini Espada de 51 de ani, restaurat cu excelenţă şi scos la vânzare în SUA

15 Decembrie 2022, 21:31
Redacţia PiataAuto.md
Mulţi dintre noi admirăm maşinile superbe ale anilor 60 şi 70, iar în acest caz, Lamborghini Espada merită o admiraţie înzecită, fiind o creaţie de design a marelui Marcello Gandini, din vremea când muncea la Bertone. Dar, adevărul e că atunci când erau noi, multe din aceste maşini fabricate în număr relativ mic în Italia mai aveau mici imperfecţiuni pe ele în finisaje, în modul de asamblare a unor mici detalii de interior şi în felul în care trebuiau întreţinute în timp. E ceea ce azi numim, de obicei, caracter al acestor legende din Italia. Şi totuşi, maşina asta, despre care vorbim azi, a fost restaurată atât de minuţios, încât n-am greşi să spunem că a ajuns la o stare mai bună decât cea în care ieşise din fabrică, acum 51 de ani!
E un Lamborghini Espada, aşadar, un model care se vindea în paralel cu legendara Miura, dar care punea accent pe faptul că avea 4 locuri la bord, locurile din spate fiind catalogate drept complete, de dimensiune confortabilă.
Foto: Scaunele spate ale lui Lamborghini Espada

Şi, într-adevăr, confortul oferit de aceste scaune, generos profilate, era unul care fascinează şi azi. Însă accesul la ele era oricum dificil, or, Lamborghini Espada era o maşină cu două uşi.
Prezenta acelor scaune în habitaclu a fost posibilă datorită faptului că motorului V12 nu era amplasat median, ci sub capotă. Iar întregul spaţiu de sub capotă e o adevărată operă de artă, de tipul celor pe care nu le mai vedem pe maşinile de azi. Era acelaşi motor V12 proiectat de Bizzarrini, care scotea 350 CP pe această versiune, a doua la număr din cele 3 produse de-a lungul a 12 ani. Apropo, în toată cariera de peste 12 ani a modelului s-au produs numai 1.227 maşini, deci vreo 100 exemplare anual.
Exemplarul despre care vorbim azi e fabricat în 1971, deci pe la mijlocul carierei. E vopsit într-o culoare care reflectă perfect perioada sa, şi care a mai revenit în vogă şi ulterior. Iar combinaţia de culoare exterioară şi interioară e una superbă şi atemporală.
Maşina asta se află în SUA şi a fost restaurată cu o minuţiozitate fascinantă, la nivel de concorso, dacă e să vorbim în limbajul colecţionarilor. Iar asta înseamnă că tot e autentic şi adus la o stare în care oricând poţi merge la un concurs de eleganţă cu ea, fiind la înălţimea oricăror exigenţe. Probabil felul în care e lucrată consola centrală reflectă cel mai bine măiestria cu care s-a lucrat la acest Lamborghini clasic italian.
Cât costă? Nu are cum fi un preţ prea accesibil, pentru că n-a fost niciodată. Se cer 325.000 dolari pe acest Lamborghini în SUA, în starea superbă în care a fost adus. Şi judecând după efortul de restaurare, e un preţ cât se poate de justificat, or, maşina asta va fi magnifică şi peste 30 de ani, şi peste alţi 51 de ani. Şi nu va costa niciodată mai puţin, dacă va fi păstrată cu aceeaşi pasiune!
0
3,163
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!