O maşină care aparţine Guvernului României, confiscată la vama Republicii Moldova pentru că figura drept furată din Italia

22 Decembrie 2022, 09:01
Redacţia PiataAuto.md
O situaţie paradoxală, care s-a produs la 12 decembrie şi a ieşit la iveală acum, a vizat o maşină ce aparţine guvernului României, la vama Republicii Moldova. Atunci preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) s-a prezentat la vamă, autorităţile moldoveneşti au descoperit că maşina instituţională, cu care acesta se deplasa într-o vizită de lucru la Chişinău, figurează drept furată din Italia în bazele de date internaţionale.
Mai mult ca atât, maşina a mai aparţinut anterior altor 3 instituţii publice din România. În 2017 ea a fost confiscată printr-o sentinţă judecătorească de ANAF din România, după care a fost transmisă Ministerului Comunicaţiilor, iar în patrimoniul ADR maşina a ajuns în 2020, prin transmitere de la instituţia anterioară. Maşina se afla pe teritoriul României din 2010, fiind înmatriculată de mai multe ori şi, paradoxal, nimeni n-a descoperit că aceasta figura drept furată.
Cei de la vama Moldovei i-au permis funcţionarului intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, menţionând că va fi notificat despre următoarele acţiuni necesare. În scurt timp, prin Consulatul României din Republica Moldova, funcţionarul a fost notificat şi a decis să predea maşina furată poliţiştilor din Moldova, până la clarificarea cazului.
Paradoxal, dar Autoritatea pentru Digitalizarea României a comunicat că acest caz arată cât de înapoiat digital e sistemul de date al României, care se află abia la etapa de creare a cadrului legal pentru interoperabilitatea bazelor de date între instituţiile interne ale statului şi abia în 2023 va finaliza proiectul de sistem de interoperabilitate tehnologică cu statele membre ale UE. Republica Moldova, pe de altă parte, are asigurată interoperabilitatea între instituţiile sale interne de ani buni, iar din 2022 şi cea cu statele UE în materie de vehicule, proprietari şi încălcări de trafic.
1
3,011
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!