(VIDEO) Cum sună şi cum arată o Mazda Capella clasică, cu motor rotativ cu 3 rotoare

14 Ianuarie 2023, 16:42
Redacţia PiataAuto.md
Mazda a reînviat ieri motorul rotativ Wankel în lumea auto, prin lansarea lui MX-30 R-EV, însă puţine au fost motivele care ar fi putut să-i încânte pe fani. Noul motor rotativ al Mazda are rol doar de generator electric şi nu propulsează deloc roţile. Are un singur piston de 830 cm cubi, nu două, ca la ultimul RX-8, şi scoate doar 74 CP, faţă de 199 CP cât scotea anterior motorul de demult din 2 pistoane. Deci, noul motor are un piston mai mare, care scoate mai puţină putere decât cel de acum mai bine de un deceniu, şi are un rol de mică centrală electrică pentru o maşină propulsată de un electromotor. Spuneam în articolul de ieri că fanii motoarelor rotative au fost întotdeauna gata să accepte multe sacrificii de fiabilitate sau consum de ulei şi intervale mai mici de schimb, doar pentru a primi sportivitatea unică în schimb, fapt pe care nu mai au cum să-l primească la MX-30 R-EV. Ei bine, hai să vedem azi cum erau cândva modelele Mazda cu motoare rotative create pentru sportivitate supremă.
Ceea ce avem în faţă e o Mazda Capella, un model mai puţin cunoscut prin părţile noastre, dar care e, practic, străbunicul lui Mazda 626 şi Mazda6. Maşina din imagini e din prima generaţie, produsă între 1970 şi 1978, ea fiind disponibilă atât în caroserie de berlină cu 4 uşi, cât şi coupe cu 2 uşi, iar maşina de mai jos, fireşte, e un coupe.
Pe lângă motoarele obişnuite de 4 cilindri în linie, pe unele pieţe modelul începuse a fi oferit cu motoare rotative, cu numele de cod 12A, apoi 12B. Pe unele pieţe modelul se numea Capella Rotary, iar pe altele — RX-2. Iar motorul rotativ de sub capotă avea o arhitectură de 2 rotoare şi scotea 160 CP. O putere decentă, deci, pentru anii 70 şi o maşină uşoară!
Propulsorul de sub capota acestei maşini, însă, e unul cu 3 rotoare şi el vine dintr-o perioadă mai târzie, de fapt, după ce Mazda a participat şi la Le Mans, cu bolidul 767. De fapt, arhitectura cu 3 rotoare fusese dezvoltată pentru Le Mans, iar acel motor de curse avea numele de cod 13G Motorul 20B, care e instalat aici, era versiunea uşor adaptată pe partea de admisie pentru producţia de serie şi a fost folosită doar pentru modelul Eunos Cosmo. E un motor turboaspirat, cu 3 rotoare, deci, fiecare a câte 654 cm cubi şi un volum totul de 1.952 cm cubi. Datorită turibnei, acest propulsor scotea 300 CP în versiunea sa de serie!
Iar proprietarul acestei Mazda Capella fabricată în 1976 a montat un motor 20B cu 3 rotoare şi l-a perfecţionat doar un pic, puterea rămânând la o valoare cuprinsă între 300 şi 350 CP. Instalarea motorului şi toate lucrările consistente s-au făcut 12 ani în urmă, iar de atunci maşina funcţionează ireproşabil şi n-a avut nevoi de de nicio reparaţie la motor, în ciuda zvonurilor despre acest tip de propulsoare.
Proprietarul acestei Mazda spune că are doar o singură regulă importantă — să schimbe uleiul la fiecare 2.000 km la această maşină. Şi totul funcţionează fără cusur, iar maşina poate fi apăsată cu toată forţa. Şi sună pur şi simplu fantastic de frumos, or, proprietarul acestei Mazda spune că sunetul motorului reprezintă cea mai importantă satisfacţie pe care o primeşte când îi conduce maşina!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
2,833
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!