(VIDEO) Românul cu Dacia de 360 mii km în Africa e în drum spre casă, iar uleiul la Duster n-a fost schimbat de 14 mii km

27 Ianuarie 2023, 16:14
Redacţia PiataAuto.md
Dacă acum câteva săptămâni Dacia Duster a buzoianului Cosmin Crăciun marca 350.000 km la scurt timp după ce ieşise din România, atunci între timp, cât maşina era încă în Africa, odometrul său a trecut şi de 360.000 km. După ce a ajuns în oraşul Dakar din Senegal, şi a mai explorat Africa, românul a pornit spre casă, iar noi am discutat cu el şi direct pentru a-l întreba despre situaţia şi locaţia sa curentă.
Ultimul video publicat de Cosmin e din Maroc, unde se deplasa spre capitala acestui stat, Rabat. Practic, e un video de la finalul Africii, unde Cosmin mai împărtăşeşte gânduri şi concluzii după aproape o lună petrecută în Africa. Sunt interesante mai ales comparaţiile ce ţin de siguranţa drumurilor şi accidente, unde Cosmin compară motivele şi frecvenţa accidentelor pe drumurile din România cu cele din Africa.
Dar, pe lângă ceea ce se menţionează în video, ieri Cosmin ne-a comunicat că a şi traversat deja în Spania şi intenţiona să meargă şi-n Andorra, în munţi, dacă tot are anvelope de iarnă. Are 14.000 km parcurşi în această călătorie şi nu a schimbat uleiul de la pornire, deşi într-unul din video întreba urmăritorii săi dacă n-ar fi cazul să-l schimbe, la condiţiile de nisip şi deşert în care a înaintat maşini. Acum Cosmin spune că nu-l va schimba până în România şi estimează că va mai parcurge încă vreo 4 mii km până acasă. Mai mult ca atât, vrea să testeze uleiul pe care-l va scurge din motor, pentru a vedea cum a rezistat.
Cosmin spune că a verificat ieri dimineaţă nivelul de ulei şi e exact la acelaşi nivel cu care a pornit din România, ceea ce înseamnă că Dacia sa Duster, cu motorul 1,5 dCi, nu a consumat câtuşi de puţin ulei în această expediţie din Africa.
Temperatura maximă pe care a atins-o Cosmin în Africa a fost de +39 grade Celsius, iar cea minimă deocamdată -2, însă în munţii Andorei ar trebui să aibă parte de temperaturi şi mai joase. Prin urmare, diapazonul de temperaturi prin care a trecut Dusterul e cât se poate de impresionant.
L-am întrebat câte filtre de aer a schimbat, pentru că în condiţii de deşert e indicat să schimbi mai des acest element esenţial. Cosmin spune că a schimbat 3 filtre. Teoretic se puteau şi sufla, dar luase mai multe la el, întrucât avuseseră un preţ mic.
Cu excepţia casetei de direcţie şi suspensiei, menţionate în relatările şi video-urile anterioare, Dacia nu a mai avut vreo altă problemă. Şi asta chiar dacă vreo 8 mii de km din cei 14 mii km de până acum sunt făcuţi în Africa. Câte maşini ar putea, la 360 mii km, să parcurgă cu uşurinţă o asemenea distanţă, fără defecţiuni serioase? Ei bine, noi am spune aici că schimbul casetei de direcţie ar fi o defecţiune serioasă, dar în cazul acestui Duster a fost mai degrabă acutizarea unei probleme mai vechi pe care o avea acest exemplar, deci Cosmin zice că asta nu se pune. Iar amortizorul, care a avut ceva timp bun de exploatare anterioară prin offroad-ul din România, a fost tributul firesc pe care orice maşină trebuie să-l plătească atunci când merge atât de mult prin deşert pietros.
Cert e că Dacia înaintează vioi şi acum spre casă, iar la fiecare asemenea provocare românul a găsit soluţie, fie că se afla în Spania, fie că era în Africa. Duster e un model global, deja, iar asta îl ajută să aibă piese de schimb până şi în zonele mai izolate din Africa.
Vezi mai jos cel mai recent video publicat de Cosmin.
0
2,982
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!