În Moldova a fost creată o hartă a adăposturilor antiaeriene, care pot fi folosite de populaţie în cazuri excepţionale

11 Februarie 2023, 08:01
Redacţia PiataAuto.md
În curând se împlineşte un an de când în ţara vecină se derulează un război mai intens decât a văzut omenirea în ultimii 75 de ani, şi mai intens decât am fi crezut că vom vedea vreodată în acest secol. Şi, în timp ce toţi ne dorim în continuare pace, informaţii precum cea din acest articol se învaţă şi se cunosc ca pregătire în toate ţările inclusiv în vremuri liniştite. Acum o zi, înainte de demisia guvernului de la Chişinău, ministra afacerilor interne a anunţat despre elaborarea unei hărţi cu adăposturi antiaeriene în Moldova, ce pot fi folosite în caz de bombardamente.
Ministra a spus că specialiştii de la MAI şi IGSU au inspectat locaţiile posibile din ţară, ce pot fi recomandate ca adăposturi pentru asemenea situaţii, şi a fost ceată o hartă interactivă pe Google Maps, pe care cetăţenii o pot lua drept reper, iar autorităţile pot adăuga periodic noi locuri pe măsura pregătirii acestora. Ministra a mai spus că soluţia găsită prin desemnarea acestor locaţii e una temporară, aplicată într-o perioadă de criză. Or, e clar că timp de trei decenii şi chiar mai mult nimeni nu a tratat la modul serios aceste subiecte.
Foto: Harta adăposturilor antiaeriene din Moldova

Am analizat harta publicată de MAI şi IGSU şi am constatat că toate locaţiile indicate pe ea sunt, în esenţă, subdiviziuni ale IGSU — cu alte cuvinte sediile direcţiilor situaţii excepţionale, detaşamente regionale de căutare şi salvare şi posturi de pompieri. Nu există alte tipuri de construcţii, precum edificii cu subsoluri ranforsate, prevăzute pentru asemenea cazuri, construcţii subterane speciale. Practic, avem impresia că e o hartă a subdiviziunilor IGSU, redenumită peste noapte într-o hartă a adăposturilor.
Foto: Aşa arată una din sălile din Unitatea de Salvatori şi Pompieri din Ştefan-Vodă, unitate inclusă în lista adăposturilor

Aşadar, includem aici şi link-ul hărţii interactive pe Google Maps, iar mai jos explicăm şi ce înseamnă simbolurile şi abrevierile de pe hartă. Observaţi că locaţiile gri sunt abia în proiect. Doar cele roşii şi mov sunt active. Cele mov, însă, nu funcţionează în regim de 24/24, ele fiind posturi de pompieri benevoli în locaţii mai puţin solicitate, unde pompierii voluntari vin şi deschid sediul atunci când apare necesitatea unei intervenţii locale.

Pictograme folosite în hartă şi semnificaţia lor:
Abrevieri folosite în hartă şi semnificaţia lor:
• DRCS — Direcţia Regională Căutare-Salvare
• DSE — Direcţia situaţii excepţionale
• DSP — Detaşamentul salvatori şi pompieri
• SSE — Secţia situaţii excepţionale
• PSP — Post Salvatori şi Pompieri
• PSB — Post Salvatori Pompieri Benevoli
• USP — Unitatea salvatori şi pompieri
• DCS — Detaşamentul căutare-salvare
• CRI — Centrul Republican de Instruire
• PSPT — Post de Salvatori şi Pompieri Teritorial
• PSPTv — Post de Salvatori şi Pompieri Teritorial de Voluntari
0
4,734
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!