Paradoxul legilor din Moldova: amendă mai mică dacă treci la roşu decât dacă parchezi neregulamentar

27 Martie 2023, 12:33
Redacţia PiataAuto.md
În ultima perioadă, în spaţiul public apar tot mai multe imagini surprinse mai ales în Chişinău cu şoferi care traversează semafoare, treceri de pietoni şi intersecţii la culoarea roşie. Doar astăzi am publicat un prim articol cu video cu un Lamborghini, şi un altul cu o Toyota. Însă asemenea filmuleţe pot fi găsite cu zecile, din păcate, iar senzaţia care se lasă în ultima lor e una de impunitate şi tupeu fără limite în trafic. S-ar părea că semaforul roşu nu mai e una din regulile elementare de trafic, ci una neînsemnată. Iar paradoxul legilor din Moldova e că pedeapsa prevăzută pentru trecerea la roşu e mai mică decât cea pentru parcarea interzisă! Iar situaţia a rămas neschimbată de ani de zile, chiar şi după ultimele modificări la codul contravenţional, care au înăsprit sau adăugat o mulţime de pedepse.
Aşadar, dacă un şofer parchează neregulamentar în Moldova, conform articolul 238 (2) din Codul Contravenţional, acesta riscă amendă de la 18 la 30 unităţi convenţionale, adică între 900 şi 1.500 lei, cu aplicarea 4 puncte de penalizare. Şi aici nu vorbim de eventuale costuri suplimentare achitare pentru evacuarea maşinii la parcarea specială cu plată.
Însă, dacă un şofer trece la culoarea roşie a semaforului în Moldova, conform articolul 240 (2) din Codul Contravenţional, acesta riscă amendă de la 15 la 18 unităţi convenţionale, adică între 750 şi 1.500 lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Deci, dacă treci la roşu, şi amenda e mai mică, şi puncte de penalizare primeşti mai puţine la număr, faţă de o parcarea neregulamentară. Iar aici nu putem să nu amintim că dacă plăteşti o amendă în timp de 72 de ore în Moldova, cuantumul ei se reduce la jumătate, deci efectiv trecerea la roşu de poate costa 375 lei, sau vreo 19 euro!
În foarte multe ţări ale lumii, trecerea la roşu înseamnă, pe lângă amenda usturătoare, şi suspendarea permisului de conducere, iar repetarea acestei încălcări poate duce la termene de suspendare şi mai mari. Peste tot, însă, trecerea la roşu e calificată ca una din cele mai grave încălcări în trafic, pentru că ea comportă unul din cele mai mari riscuri pentru siguranţă, şi probabil nicăieri în lume nu se aplică pedepse mai mari pentru parcare neregulamentară faţă de trecerea la roşu. Poate ar fi cazul, totuşi, ca pedeapsa pentru ignorarea semaforului să fie modificată în Moldova, devenind mai dură şi eventual având asociată şi suspendarea permisului?
0
8,004
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!