Elveţia anulează scutirile de taxe pentru maşini electrice din 2024

9 Aprilie 2023, 11:12
Redacţia PiataAuto.md
Ca şi multe alte ţări europene, Elveţia a oferit scutiri de taxe pentru maşinile electrice mai mulţi ani la rând. Însă numărul acestora a crescut atât de tare, încât veniturile ratate la bugetul ţării au devenit prea mari, iar vineri guvernul elveţian a decis că începând cu anul 2024 maşinile electrice să nu mai beneficieze de scutiri şi să fie taxate la fel ca şi cele cu ardere internă.
Maşinile importate în Elveţia au o taxă aferentă de 4%, cele electrice fiind exceptate în totalitate de la ea. Această taxă de import, împreună cu o taxă integrată preţul carburanţilor la pompă formează bugetul de mentenanţă şi construcţie a drumurilor, la care se mai adaugă şi costul vinietei anuale, pe care o plătesc maşinile ce ies pe autostrăzi, însă acei bani sunt destinaţi exclusiv întreţinerii autostrăzilor. Întrucât maşinile electrice nu plătesc taxă de import şi nici o taxă aferentă combustibilului, pentru că nu alimentează cu combustibili fosili, contribuţia acestora în mentenanţa drumurilor naţionale e practic zero în formă directă. Dacă acum 5 ani se importau 8.000 maşini electrice, atunci anul trecut în Elveţia au fost importate 45.000 de maşini electrice, iar scutirile oferite unui număr atât de mare de maşini nu mai sunt sustenabile, pentru că nu mai are cine contribui în măsură suficientă la drumuri şi infrastructură.
Autorităţile elveţiene au calculat că în 2022 venitul ratat la buget din cauza scutirilor acordate maşinilor electrice s-a cifrat la 78 milioane de franci, iar în 2023 el va cuantifica între 100 şi 150 milioane de franci. Dacă vânzările de maşini electrice vor continua să crească în acelaşi ritm, iar legea ar rămâne nemodificată, între 2024 şi 2030 bugetul Elveţiei ar rata încasări cuprinse între 2 şi 3 miliarde de franci.
Astfel, cu aceste argumente, guvernul elveţian a decis că începând cu 2024 maşinile electrice vor fi supuse aceleiaşi taxe de 4%. Respectând procedura elveţiană, decizia guvernului a fost supusă unei perioade de dezbatere publică, până la 12 iulie 2023, apoi va fi emisă o decizie în formă finală, care ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.
0
1,958
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!