De ce cursa de la Le Mans 2023 va fi una din cele mai captivante de mulţi ani încoace şi cine va participa

7 Iunie 2023, 17:50
Ilie Toma
Atunci când s-a încheiat cursa de 24 de ore din 2022 am spus despre ea că a devenit de câţiva ani încoace una deosebit de plictisitoare din cauza lipsei de concurenţă pentru victoria absolută. După ce mai mulţi ani în urmă s-au retras Audi şi Porsche, rămăsese Toyota care nu mai avea niciun concurent real în categoria sa de greutate şi învingea ca o formalitate, într-o cursă în care se presupune că toată competiţia maşinile trebuie să se afle la limita forţelor lor, la fel ca şi piloţii. Dar tot atunci spuneam că anul 2023 va aduce probabil cea mai mare schimbare de la Le Mans din ultimele decenii, odată cu schimbarea de regulament, care a făcut clasa superioară mult mai atractivă, mai astfel şi-au anunţat participarea mult mai mulţi producători.
În iulie 2022, deja anunţam că cum sună şi ce parametri are bolidul Cadillac, care va participa la Le Mans 2023. Acesta are un motor V8 de 5,5 litri, parte dintr-un sistem de propulsie hibridă, de exemplu!
Foto: Unul din bolizii Cadillac de la Le Mans 2023

Tot în iulie, spuneam că şi Porsche va reveni în Le Mans, tot cu un bolid hibrid cu motor V8, de această dată de 4,6 litri, biturbo.
Foto: Bolizii Porsche de la Le Mans 2023

În octombrie mai anunţam că şi Ferrari va participa la Le Mans 2023, iar italienii au ales să vină cu un motor V6 biturbo, parte a unui sistem hibrid, cu o putere totală maxim permisă de 680 CP.
Unul din bolizii Ferrari de la Le Mans 2023

Şi doar din aceşti participanţi deja se conturează o concurenţă acerbă între Cadillac, Porsche şi Ferrari. Aici am putea să ne gândim când a fost ultima dată Ferrari la Le Mans în clasa superioară, pretinzând la victorie! Şi apoi, observăm libertatea inginerească pe care o au acum echipele în sistemele de propulsie. Puterea maximă e limitată, dar vedem că există şi motoare V8 de cilindree diferită, şi V6! Dar nici măcar aici nu sfârşesc motivele de ce această cursă va fi una din cele mai captivante de mulţi ani încoace.
În primul rând, printre motivele încă nemenţionate, această cursă va marca exact 100 de ani de istorie a Le Mans 24h! Da, în 1923 a avut loc prima cursă, iar de atunci a trecut deja un întreg secol. N-au fost 100 curse, pentru că au fost pauze cauzate de război, dar, totuşi, sunt 100 de ani de istorie fabuloasă, scrisă de una din cele mai extraordinare curse, istorie menţionată în detalii şi într-un video publicat de curând de Porsche.
Foto: Imagine de la cursa Le Mans din anul 1923

În al doilea, rând, lista participanţilor intriganţi e mai mare decât cea menţionată mai sus. Doar la clasa principală, numită clasa Hypercar, sunt 2 bolizi Cadillac, 3 bolizi Porsche, 2 bolizi Toyota Gazoo Racing, 2 bolizi Ferrari, 2 bolizi Peugeot (da, participă şi francezii!), plus alte câteva echipe. Pe lângă asta, 1 Porsche 963 similar echipei de fabrică e folosit şi de echipa Hertz Team Jota, şi la fel se întâmplă şi cu un Cadillac al echipei Action Express Racing. În total, doar în această clasă vor lupta 16 bolizi, iar între Porsche, Ferrari şi Cadillac, dar şi Peugeot, nu are cum să nu fie o concurenţă acerbă!
Foto: Unul din bolizii Peugeot de la Le Mans 2023

Clasa LMP2 e mai puţin intrigantă pentru că toate maşinile sunt construite pe baza aceluiaşi şasiu Oreca Gibson. Iar în clasa LMGTE Am participă acele maşini cu siluete mai apropiate de cele de stradă, iar acolo sunt prezente şi câteva Aston Martin Vantage AMR, şi Chevrolet Corvette C8.R, dar şi bine cunoscutele şi verificatele în timp Ferrari 488 GTE Evo şi Porsche 911 RSR.
În total, la linia de start se vor alinia 62 de automobile!
Şi întrucât fiecare maşină trebuie să aibă o echipă de 3 piloţi, nemaivorbind de ingineri şi mecanici, asta înseamnă că 186 de piloţi vor concura în cele 24 de ore a cursei ce marchează 100 de ani de istorie!
Dar, fireşte, principalul element intrigant al cursei din acest an e numărul mare de producători auto notorii care au revenit în cursă şi diversitatea maşinilor cu care aceştia participă. Asta va face cursa interesant, existând o competiţie reală între diversele soluţii alese de aceştia la construcţia maşinilor, nu doar între piloţi! Şi, apropo, anul viitor şi BMW se alătură cursei! Deci, bine ai reînviat atât de frumos, Le Mans 24h!
Cursa va începe sâmbătă, la ora 16:00 ora locală, sau ora 17:00 în ţara noastră. Şi totul va dura, bineînţeles, 24 ore, până duminică la aceeaşi oră.
0
3,166
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!