(VIDEO) Peste un 1 milion de euro în preţ: Brabus a dezvăluit noul XLP 900 6x6, primul pick-up 6x6 bazat pe actuala generaţie G-Class

30 Iunie 2023, 14:03
Ilie Toma
Fanii Mercedes şi-ar putea aminti că producătorul german a lansat la un moment dat o versiune pick-up cu tracţiune 6x6 a generaţiei precedente G-Class, pe baza lui G63 AMG. Se întâmpla acum aproximativ un deceniu, iar la scurt timp Brabus a preluat acea maşină extravagantă şi a făcut-o şi mai demenţială, ducându-i puterea la 700 CP. Astăzi a venit timpul ca şi actuala generaţie G-Class să primească o asemenea ipostază 6x6, dar, pentru că producătorul german nu se grăbeşte să o facă, au făcut-o cei de la Brabus în mod independent.
Versiunea Brabus de acum 9 ani avea suspensie de kevlar şi se baza pe originalul deja foarte excentric produs de Mercedes. Maşina se conducea ca un mastodont, cele două punţi din spate ţinând-o pe traiectorie dreaptă atunci când voiai să virezi, mai ales pe teren cu mai puţină aderenţă, dar era una din cele mai exaltante maşini în condus. O spunem din proprie experienţă, întrucât am testat-o, în 2014, la Brabus.
Foto: Generaţia precedentă G-Class 6x6, cu tuning de la Brabus. Imagine din testul nostru drive

Noua generaţie G-Class nu are o asemenea versiune creată de Mercedes, dar Brabus primeşte nenumărate asemenea solicitări pentru pick-up-uri extravagante bazate pe G-Class. Tocmai de asta, anul trecut a fost lansat un prim pick-up bazat pe G-Class, cu suspensie înălţată. Cei de la Brabus au conceput ei toată suspensia nouă, şi au proiectat ceea ce n-a vrut să proiecteze producătorul. Acel model, lansat în 2022, era mai lung decât un G-Class standard, purta numele de Brabus 800 Adventure XLP, avea 800 CP sub capotă, dar avea doar două punţi şi tracţiune 4x4.
Foto: Brabus 800 Adventure XLP Superblack, un pick-up înălţat, dar cu tracţiune 4x4, lansat de Brabus acum un an

Acum, însă, Brabus a mai făcut un pas şi a alungit şi mai mult acel model lansat în 2022, mai făcând loc pentru o punte spate şi creând astfel primul G-Class 6x6 din generaţia actuală. Deşi e clar că experienţa modelului din 2022 a ajutat enorm, Brabus spune că toată suspensia versiunii 6x6 e nouă, având axe portante, cu câte două amortizoare pe roată şi piese masive, făcute să reziste şocurilor şi salturilor unui asemenea mastodont.
Brabus îl numeşte un adevărat hipopotam şi pune un mare accent de această dată pe durabilitatea excepţională a suspensiei, publicând imagini foarte apropiată cu construcţia acesteia, de care inginerii Brabus se declară mândri. Şi au pentru ce să fie mândri, de altfel, pentru că ceea ce au făcut ei nu mai e tuning, ci proiectarea unei versiuni noi de maşină, pe care producătorul n-a vrut să o facă!
Maşina măsoară 6,18 metri lungime, 2,09 metri lăţime şi are o gardă la sol uriaşă, de 47,3 centimetri! Generaţia precedentă 6x6, dezvoltată de Mercedes, avea 46 cm şi era limitată din această cauză la 160 km/h, chiar şi cu puterea Brabus. Dar, pentru că noua generaţie are suspensia în totalitate proiectată de Brabus, viteza maximă e limitată mult mai sus, la 210 km/h.
Ce putere se ascunde sub capotă? Ei bine e vorba de 900 CP, aşa cum sugerează indicele din denumirea noului model — Brabus XLP 900 6x6 Black. Motorul de sub capotă se bazează pe V8-ul de 4,0 litri de origine AMG, dar cei de la Brabus i-au mărit cilindreea la 4.407 cm cubi. Şi, împreună cu toate celelalte modificări, care au atins aproape fiecare component al motorului, puterea a crescut cu 315 CP faţă de un motor standard, până la 900 CP. Cuplul maxim a fost adus la 1.250 Nm, dar, pentru că transmisia Mercedes-AMG n-ar rezista pe termen lung, el a fost limitat la 1.050 Nm. Chiar şi aşa, imensul mastodont poate ajunge la prima sută în 5,2 secunde.
Desigur, toate punţile au diferenţiale blocabile şi sunt pregătite nu doar să contribuie la acceleraţie, ci şi la o aderenţă mai bună pentru înaintarea în offroad. Dar mai există o surpriză, pentru ce care vor un 6x6 şi mai adaptat pe un offroad — o a doua versiune, lansată simultan, numită Brabus XLP 800 Adventure.
Aceasta are o caroserie cu mai multe zone de protecţie pentru a aborda offroad-ul şi mai încrezut, toate fiind create pentru rezistenţă reală la contact cu solul sau pietrele, nu doar de decor. Datorită acestor modificări, maşina e şi niţel mai lungă, la 6,23 metri, are şi roţi mai durabile în offroad, dar suspensia şi garda la sol e aceeaşi.
Motorul de sub capota versiunii de offroad e mai temperat, însă. Acesta nu e atât de amplu modificat faţă de cel de stoc, păstrând cilindreea originală de 4,0 litri V8, şi livrează 800 CP, nu 900. Dar şi asta e suficient pentru o acceleraţie de la 0 la 100 km/h de 5,8 secunde.
Pentru că au proiectat, în esenţă, un nou model, cei de la Brabus au trebuit să-l omologheze şi să-i certifice şi cifra de consum mixt, care, la formula sa de 6x6, a ajuns la 18,1 litri/100 km. Dar asta e o cifră valabilă dacă mergi domol. Şi cum calculatorul de bord al Mercedes de obicei arată maxim 20,0 litri/100 km şi tot ce e mai mult se opreşte la un afişaj de 20, proprietarii acestui model nu prea vor mai vedea nicio altă cifră decât un 20,0 litri/100 km blocat pe ecran. Era de aşteptat, la un asemenea hipopotam. Şi cu acest consum, maşina a primit clasa de eficienţă cea mai joasă, clasa G. Şi... totul se potriveşte acum, un G-Class cu clasă de eficienţă G!
Şi, la final vine şi nota de plată pentru aceste modele extravagante. Dacă precedenta generaţie G-Class 6x6 cu tuning de la Brabus costa între 550 şi 600 mii euro, atunci noua generaţie, proiectată deja de Brabus, costă peste 1 milion de euro, fără tva. De fapt, versiunea de offroad costă 1.100.000 fără tva, iar versiunea XLP 900 6x6 Superblack costă 1.186.000 euro, tot fără tva.
Vezi mai jos şi un scurt video, publicat de Brabus, cu noul 6x6.
0
2,289
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!