(VIDEO) Experiment francez cu un BMW Seria 7 E38: manevrabilitate cu roţi prea umflate în comparaţie cu cele prea slabe

24 Iulie 2023, 15:15
Redacţia PiataAuto.md
Producătorii de maşini, dar şi cei de anvelope, ne reamintesc periodic despre importanţa de a avea presiunea corectă în anvelope, fapt care determină şi o eficienţă bună în consum, dar şi siguranţa scontată a maşinii şi lipsa unor uzuri excesive a anvelopelor. Autorii unui canal de YouTube din Franţa, însă, au vrut să ducă situaţia la două poluri opuse cu ajutorul unui BMW Seria 7 E38, experimentând cum variază manevrabilitatea în cazul roţilor mult prea umflate, faţă de cazul când roţile ar fi mult prea slabe, la limita în care maşina îşi mai păstrează mobilitatea cu ele.
Iniţial totul a început cu o tură cu o presiune apropiată de cea recomandată, pentru a observa comportamentul maşinii în condiţii normale. Dar ulterior s-a recurs la supra umflarea anvelopelor până la o presiune de 6,5 atmosfere pe faţă şi 6 atmosfere pe puntea spate.
Maşina nu a fost tocmai incontrolabilă. Avea o rigiditate excesivă, făcându-i pe protagonişti să simtă toată textura drumului la bord, dar în viraje îşi păstra o relativă stabilitate de curs, doar atunci când era forţată denotând aderenţă mai mică din cauza suprafeţei mai mici de contact.
Fireşte, cei doi protagonişti au adus-o oricum peste limita aderenţei, încât să o scoată în decor pe iarba alăturată şi au constatat totodată că e mai uşor să faci drift cu o maşină cu asemenea roţi umflate.
Apoi s-a recurs la dezumflarea roţilor la doar 1 bar, deci nici jumătate din cât ar fi normal. Aici roţile erau deja vizibil deformate şi era clar de la o poştă că au presiune prea mică.
Aici marea problemă era maşină devenea flască, anvelopele fiind prea maleabile şi fiind la limita din a sări de pe jante când erau forţate. Au încercat să menţină aderenţa şi cu pereţii laterali, cu alte cuvinte.
Iar într-un final, cei doi protagonişti francezi nu s-au lăsat până n-au forţat nota mai mult şi au ajuns la punctul de descălţare a anvelopelor de pe jante, cu toate efectele speciale aferente.
Vezi totul în video-ul de mai jos. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în limba dorită din comenzile player-ului.
1
4,660
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!