(VIDEO) Un norvegian arată cât de rapid poate degrada bateria unui taxi Tesla Model 3 în doar doi ani, la nici 100 mii km parcurşi

13 August 2023, 10:57
Redacţia PiataAuto.md
Peste tot în lume taximetrele sunt printre cele mai intens folosite maşini, atât din cauza numărului mare de kilometri parcurşi, cât şi a muncii aproape neoprite, uneori în ture. Iar dacă se întâmplă ca un taximetru să funcţioneze în zone unde clienţii sunt mai rari şi se stă mult în aşteptare, cu motorul pornit la ralanti, chiar şi la maşinile cu motoare pe benzină cu injecţie directă sau diesel încep a avea probleme la injectoare sau filtre de particule. Un youtuber din Norvegia arată, însă, cum a evoluat starea bateriei unei Tesla Model 3 Long Range în doar 2 ani, la nici 100 mii km parcurşi în serviciul de taxi.
Maşina are doar 96.300 km pe odometru său, fiind fabricată în 2021, deci a parcurs cam 50 mii km pe an, dar totuşi n-a atins încă nici măcar 100 mii km, deci e oricum încă relativ nouă ca să se poată vorbi de o degradare avansată oarecum firească a bateriei.
În toată istoria maşinii, însă, ea a încărcat preponderent la superchargere, având înregistrată în statistica sa o cantitate de 16.537 kWh de energie preluată de la fast-chargere şi doar 1.072 kWh de la prize mai simple cu curent alternativ. Deci, doar 6,1% de energie pusă în istoria maşinii de la prize AC şi 93,9% de la supercharger-e.
Astfel, acum bateria în loc să fie capabilă de a stoca circa 74 kWh net de energie, pare să poate stoca doar 63 kWh. Iar autonomia s-a redus şi ea substanţial o dată cu asta. Un test de viaţă reală a norvegianului de a parcurge cât de mult posibil cu o singură încărcare l-a purtat 423 km, folosind 63 kWh şi având un consum destul de bun de 14,8 kWh/100 km.
Acesta a mai conectat un al doilea sistem de testare tehnică a sănătăţii bateriei, care a indicat că degradarea ar fi un pic mai mică şi bateria ar mai fi capabilă să stocheze 65,8 kWh, deşi nici maşina n-a anunţat că a putut consuma mai mult de 63 kWh din baterie. Conform acelui sistem de diagnosticare, însă, autonomia ar fi acum de 496 km, faţă de 560 km promişi iniţiali. Chiar şi aceste date optimiste, însă arată o degradare a bateriei de 11,5% şi o reducere similară procentual a autonomiei, care înseamnă -66 km în cifră absolută.
Conform estimărilor din parametrii bruţi indicaţi de maşină pe ecranele de citire a acestora, însă, degradarea ar fi şi mai gravă, ea fiind capabilă efectiv să stocheze acum doar 62,8 kWh, având o degradare de 16% şi o pierdere de autonomie de cel puţin -90 km. Ş asta la doar doi ani de exploatare şi nici 100 mii km parcurşi.
Pentru a fi obiectivi, trebuie să spunem că o situaţie atipică pentru o Tesla, maşina asta având parte în mod clar de exploatare neobişnuită, care i-a dăunat. Chiar youtuber-ul norvegian spune că are o Tesla cu aproape 300 mii km parcurşi, care a acumulat în toată istoria sa doar 12,1% degradare de baterie, deci mai puţin decât Tesla de acum în 96 mii km. Acesta presupune că una din explicaţii ar fi faptul că maşina a stat mult în aşteptări, conectată la supercharger până la 100% încărcare, apoi a mai stat cu acea baterie încălzită pe loc, ţinând-o caldă la un nivel mare de încărcare, iar asta ar fi dus la degradarea atât de rapidă. Deci nu o situate ce poate fi generalizată, dar totuşi e elocventă pentru ceea ce se poate întâmpla în regimul muncii unui taximetrist, mai ales în asemenea ţări unde aceste maşini pot staţiona mai mult timp în aşteptarea de clienţi.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
38,574
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!