O echipă de ingineri din Japonia vrea să vaporizeze obiectele spaţiale nenecesare prin lasere direcţionate de pe pământ
17 Ianuarie 2024, 20:31 Redacţia PiataAuto.md
O echipă de ingineri japonezi ai start-up-ului Ex-Fusion din Osaka, a anunţat că a conceput un sistem de lasere bazate la sol, pe pământ, menite să vaporizeze obiectele spaţiale nenecesare, prin direcţionarea fasciculelor puternice concentrate spre acestea.
Prin obiecte nenecesare, inginerii au în vedere multitudinea de obiecte calificate drept gunoi spaţial, provenite de la activităţile din cosmos ale omenii din ultimii 60 de ani. Printre aceste obiecte se numără şi lucruri absolut mărunte, dar şi unele de-a dreptul uriaşe, precum sateliţi ieşiţi din funcţiune sau bucăţi de rachete, care se detaşează de racheta principală când acestea ajung în spaţiu. Ele au devenit atât de multe, încât au sporit foarte mult riscul coliziunilor în spaţiu cu alte rachete şi nave curente sau cu Staţia Spaţială Internaţională.
Până acum, soluţiile gândite erau concentrate în principal în jurul ideii de a trimite mici nave dedicate, care să colecteze fizic gunoiul cel mai mare. Dar inginerii niponi spun acum că sistemul lor ar fi mult mai ieftin în operare, întrucât nu presupune decolări în spaţiu, ci monitorizări atente, eventual cu suportul unor parteneri în aer.
Foto: Kazuki Matsuo, inginerul şef al echipei din Japonia
Laserul folosit de cei de la Ex-Fusion e unul de stare solidă pompat cu diode. Puterea pe care aceste lasere o vor imprima unui obiect spaţial va fi de circa 10 ori mai mică în comparaţie cu un laser similar folosit în experimentele de fuziune nucleară, dar forţa e oricum suficient de mare încât fie să pulverizeze un obiect spaţial ţintit.
Desigur, cheia absolută în acest caz e precizia de operare, iar stabilirea la sol a acestor lasere super puternice va da un plus în această privinţă. O companie din Australia, specializată în misiuni de curăţare a spaţiului de deşeuri, le-a oferită celor de la Ex-Fusion susţinerea financiară necesară, dar şi edificii îndepărtate şi un poligon de teren pustiu şi izolat din regiunea Canberrei, pentru a putea construit noile lasere şi a le demonstra în acţiune reală.
Tehnologia ar putea da un salt imens în curăţarea spaţiului cosmic de deşeuri, fără îndoială. Însă exact ea e un activ de apărare de nepreţuit în orice război mare al viitorului, când ţări puternice ar putea să vrea să-şi distrugă una alteia infrastructura de sateliţi din spaţiu şi orice alte obiecte din spaţiu ce asigură monitorizări, comunicaţii şi chiar banale avioane. Deci, odată ce aceste lasere pot pulveriza resturile unei rachete, nimic nu le împiedică să pulverizeze şi alte tipuri de obiecte, cel puţin cele de mărime similară.