(VIDEO) Cum înaintează renumitele camioane Tatra 815 în condiţii de iarnă, pe gheaţă şi zăpadă, cu tracţiune pe toate punţile

28 Ianuarie 2024, 20:39
Redacţia PiataAuto.md
Tatra 815 e cel mai divers şi longeviv camion al Cehoslovaciei şi acum al Cehiei, fiind produs de peste 40 de ani încoace, într-o serie lungă de iteraţii, care continuă şi azi, deşi denumirea oficială s-a modificat între timp. Însă ingineria de bază a acestui camion e aceeaşi — punţi articulate cu diferenţiale blocabile şi tracţiune de obicei pe toate punţile, motor diesel V8 acum, iar în trecut şi V10 şi V12, iar toate motoarele sunt răcite cu aer.
Ei bine, acest camion şi-a câştigat notorietatea atât prin rezilienţa sa excepţională, cât şi prin capacităţile de înaintare fenomenale, graţie tracţiunii şi punţilor articulate, care pot asigura păstrarea aderenţei în condiţii mult mai dificile.
Iar reputaţia lui îl face şi un model apreciat de armata cehă şi cea slovacă. Şi armata nu exploatează doar camioane vechi, comandate acum câteva decenii. În 2023, spre exemplu, armata Cehiei a primit 200 camioane Tatra noi, fabricate ca parte dintr-o serie de comenzi de cantităţi imense, de reechipare a acesteia.
Spuneam în acea ştire că e un contrast vizibil între această situaţie şi fabrica Roman din România, de exemplu, care nu mai produce deloc camioane, practic, ci doar mai repară uneori pe cele vechi ale armatei. Iar când am compara, în principiu şi aceste camioane Tatra au inginerie veche de 40 de ani, doar că ea a fost perfecţionată, iar fabrica a fost menţinută în viaţă.
Ei bine, acum cehii au publicat un video cu câteva camioane Tatra din armată, scoase la o serie de înaintări pe poligon, în condiţii de iarnă, pe zăpadă şi gheaţă. Se poate vedea elocvent, deci, cum acestea alunecă uneori pe gheaţă, dar oricum îşi găsesc într-un final aderenţa şi înaintează, dârz şi de neoprit, mai ales în mâinile unor şoferi cu experienţă, care le cunosc micile secrete.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
1,682
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!