BMW-ul M1, deţinut de actorul Paul Walker, a fost scos la licitaţie şi e o adevărată bijuterie

25 Ianuarie 2021, 16:52
Ilie Toma
Ştim, orice BMW M1 e o adevărată bijuterie, veţi spune. Şi veţi avea mare dreptate. Construit în numai 453 de exemplare între anii 1978 şi 1981, cu motor poziţionat între axe, în spatele scaunelor din habitaclu, BMW M1 e probabil cel mai extravagant model produs de BMW în ultimul jumătate de secol!
Ei bine, iată că un asemenea BMW M1 s-a aflat şi-n colecţia renumitului actor Paul Walker, cunoscut mai ales pentru rolul său din seria de filme Fast and Furios şi pentru pasiunea sa pentru maşini performante. Acum, la mai mulţi ani de la trecerea în nefiinţă a actorului, minunatul BMW care i-a aparţinut e expus la licitaţie. Intuim cu toţii că e trebuie să fie o bijuterie, nu-i aşa? Este!
Exemplarul care i-a aparţinut lui Paul Walker e fabricat în 1979, fiind livrat iniţial în Bieleferd, Germania, iar la scurt timp, chiar la începutul anului 1980, primul proprietar a dus-o la un tratament de modificare, chiar la un dealer BMW. Maşina standard are un motor de 3.5 litri, cu 6 cilindri în linie, care livrează 277 CP şi 330 Nm. Tratamentul de tuning, însă, i-a mărit puterea acestui exemplar până la 350 CP. Odată cu asta, maşina a primit un exterior cu elemente de decor în stilul bolizilor BMW Motorsport, totodată fiind montate şi jante BBS. Cutia manuală cu 5 trepte şi difereţialul cu alunecare limitată din spate n-au fost atinse.
Ulterior maşina a fost importată în SUA şi a stat într-o colecţie privată până în anul 1995, în statul american Georgia, trecând ulterior în mâna altui colecţionar american, apoi încă unul, până când a ajuns în mâinile casei de colecţie AE Performance, deţinută cândva de Paul Walker şi Roger Rodas. Azi maşina se află în California şi are plăcuţe de înmatriculare ale statului Montana din SUA.
Partea cea mai incredibilă e că, în ciuda numărului mare de deţinători pe care i-a avut acest BMW M1 pe parcursul istoriei sale, cifrele de pe odometru sunt fenomenal de mici: doar 6,800 km parcurşi! Sigur, am putea fi sceptici, dar în acest caz maşina a trecut printr-atâţia colecţionari şi case de licitaţii, că are istoria sa mai documentată decât în stenogramele parlamentelor. Pur şi simplu e una din acele maşini atât de scumpe şi rare, încât cei care ajung s-o deţină aproape că nu se mai bucură de condusul ei, ci doar de privitul ei! Şi azi, miza curentă a licitaţiei a ajuns deja la 390,000 dolari SUA, iar în zilele următoare are toate şansele să crească şi mai mult!
Şi acum, marea întrebare existenţială e cât de mult te-ar atrage să deţii o maşină de colecţie, pe care aproape că n-o mai conduci niciodată? Sau poate tocmai asta e nivelul ăla ierarhic superior de maşini de colecţie, la care te uiţi ca la vinurile vechi — sunt scumpe, apreciate, dar niciodată nu mai ajungi să le bei, ba chiar e contraindicat s-o faci?
Din fericire, noi, cei din redacţia PiataAuto.md, am avut imensa onoare să conducem pe viu un BMW M1, la un test drive absolut special, făcut acum mai bine de 4 ani în Germania. Era una din acele 453 de maşini produse vreodată, şi era exemplarul deţinut chiar de uzina germană. Dacă vrei să vezi ce impresii am avut atunci, în momentul testului drive, ne face onorare să te invităm să vezi testul.
Imagine din testul drive PiataAuto.md cu BMW M1, arhivă
0
2,691
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!