Un drum regional din Moldova a intrat în lucrări de lărgire şi reparare, urmând să devină unul de importanţă naţională

1 Noiembrie 2023, 08:57
Redacţia PiataAuto.md
Un nou drum regional din Moldova a intrat în lucrări ample de lărgire şi reparare, urmând ca după finalizarea acestor lucrări să devină unul de importanţă naţională. E vorba de drumul G108, care leagă traseul M5 cu localităţile Floreşti din Anenii-Noi, Cobuşca Veche, Cobuşca Nouă şi traseul R2, la intersecţia unde e plasată şi intrarea în oraşul Anenii-Noi.
În prezent, drumul G108 e acoperit parţial de asfalt sau prundiş, dar există şi zone care sunt neacoperite. Întreaga lungime a drumului, de la un M5 la R2, e de 16 km, iar acum au intrat în reparare 7,08 km.
Drumul asigură conexiunile între localităţile menţionate mai sus, dar şi către un număr mare de cariere de nisip, care furnizează materie primă pentru industria construcţiilor.
Importanţa strategică a acestui drum e mult mai mare decât o simplă reparare frumoasă a unui drum regional. Vor fi făcute şi amenajări civilizate ale acestuia, cu trotuare în perimetrul satelor, căi de acces în curţi, bariere, o intersecţie cu sens giratoriu şi altele, dar adevărata lui semnificaţie strategică vine din capacitatea de a asigura o nouă conexiune directă şi rapidă între traseul M5 şi R2, iar odată cu asta, G108 va crea o rută alternativă şi directă din sud-estul ţării spre regiunile de la nord de Chişinău, către toată jumătatea de nord a ţării.
Foto: Lucrări la traseul G108

Infrastructura rutieră a Moldovei era concentrată anterior ca aproape din arterele ce conectau diverse regiuni ale ţării să treacă prin Chişinău. Noul drum G108 va da posibilitatea ca oamenii care circulă, de exemplu, din Anenii-Noi, Căuşeni sau Ştefan Vodă să poată merge direct din Anenii-Noi spre traseul M5 pe drumul G108, pentru ca pe traseul M5 să ajungă deja la nord de Chişinău, şi de acolo spre oricare alte oraşe mai la nord de Chişinău, evitând capitala şi aglomeraţiile ei.
Iar pe lângă asta, planurile de lungă durată, incluse în proiectele strategice, prevăd că drumul G108 va fi parte din traseul primei autostrăzi din Moldova, traseul detailat al căreia îl descususem într-un alt articol dedicat.
0
25,521
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!