Vânzările de automobile noi în primele 9 luni ale anului 2019 în Moldova: cine şi cât a vândut?

18 Octombrie 2019, 13:58
Ilie Toma
Trei din cele patru trimestre ale anului curent s-au încheiat, iar mărcile auto îşi numără performanţele atât la nivel global, cât şi în Moldova. Noi venim azi cu o analiză a vânzărilor de automobile noi în ţara noastră.
Vânzările au crescut. În 2019 s-au vândut cu 5.8% maşini noi decât în 2018

În primele 9 luni ale anului 2019 vânzările de automobile noi au continuat trendul de creştere manifestat şi în anul trecut — o creştere modestă în raport cu mărimea pieţei autohtone, dar totuşi e o creştere sănătoasă. În total, în 9 luni ale acestui an s-au vândut 4,786 automobile noi, faţă de 4,524 automobile în perioada similară a anului trecut, ceea ce constituie o creştere de 5.8%.

Care segmente au crescut cel mai mult?

Cea mai mare creştere e înregistrată de segmentul vehiculelor comerciale uşoare, de genul lui Dacia Dokker Van şi Renault Kangoo. În acest segment vânzările aproape că s-au dublat, iar judecând după faptul că aceste vehicule sunt cumpărate de obicei de companii pentru activităţile lor operaţionale, asta poate semnifica şi o sporire a încrederii companiilor faţă de asemenea achiziţii.
Un alt segment cu o creştere importantă, de peste 30% e cel al SUV-urilor subcompacte premium, adică a celor mai mici SUV-uri premium. Anterior, acest segment era foarte redus în cifre absolute, însă se pare că şi cumpărătorii din Moldova încep a înţelege că un SUV mai compact se poate dovedi mult mai practic în viaţa de zi cu zi decât unul uriaş, mai ales când vorbim de al doilea vehicul într-o familie. Aici cele mai mari vânzări le-au înregistrat noul Volvo XC40, Jaguar E-PACE şi Range Rover Evoque, toate trei testate anterior de redacţia noastră.
Au crescut sau au rămas relativ neschimbate aproape toate segmentele de SUV-uri, premium şi non-premium, cu excepţia celor mari şi luxoase, segment care a scăzut cu 35%. Aici viabilitatea a fost menţinută de Range Rover şi BMW X7, în timp ce scăderea segmentului vine de la schimbarea generaţiilor Mercedes-Benz GLS, noul model încă neajungând în ţara noastră.
Paradoxal sau nu, dar aproape toate celelalte segmente de automobile, care nu sunt SUV-uri sau destinate uzului comercial în principal au scăzut — hatchback-uri de diferite dimensiuni sedanuri, break-uri. Iar asta face ca per general cota SUV-urilor în vânzările de automobile noi în Moldova să de depăşească deja valoarea de 55%!

Care mărci au vândut cel mai mult?

Dacia este liderul detaşat al clasamentului, cifra de vânzări trecând deja de 1,000 de unităţi în cele 9 luni. SUV-ul Duster are în acest an o performanţă fenomenală, marcând 340 unităţi vândute, dar Logan e în continuare un pic mai bine vândut în gama Dacia — cu 394 unităţi.
Skoda ocupă poziţia a doua a clasamentului şi înregistrează o creştere importantă de peste 16% faţă de perioada similară a anului trecut, vânzând aproape 600 de automobile noi în cele 9 luni. Skoda Octavia e în continuare cel mai bine vândut model — cu 187 unităţi, dar locul doi e deja ocupat de SUV-ul Skoda Kodiaq, care a cunoscut o adevărată explozie de vânzări din momentul în care a fost lansat în ediţii cu echipări de top, precum Laurin & Klement. Acesta s-a vândut în 112 unităţi în primele 9 luni ale anului.
Poziţia a 3-a a clasamentului e ocupată de Hyundai, cu 465 exemplare vândute. Aici cele mai bine vândute modele sunt, tradiţional, SUV-urile Tucson, Creta şi Santa Fe.

Topul e continuat de Toyota, care e la doar 3 unităţi diferenţă de Hyundai, cu 462 de unităţi vândute în cele 9 luni ale anului. Şi aici SUV-urile domină gama, ajutate acum şi de propulsia hibridă la mare căutare în ţara noastră. Toyota RAV4 e bestseller-ul absolut, cu 235 unităţi vânute.
Clasamentul e continuat de Kia, Suzuki, Mercedes-Benz, Renault, Ford şi VW. Uitându-ne mai departe în clasament schimbări semnificative de vânzări le-au avut Chevrolet şi Audi, care au scăzut cu câte 50 şi, respectiv, 40 la sută, iar la polul opus se află Mazda, Land Rover şi Porsche, care au crescut cu câte 24%, 25% şi, respectiv, 31%.

Modele excentrice

Prin statistica vânzărilor din primele 9 luni ale anului 2019 s-au strecurat şi câteva modele excentrice, care au ajuns pe mâinile proprietarilor din Moldova.
În septembrie a fost înmatriculat un Rolls-Royce Cullinan, tot el fiind şi cel mai scump SUV din lume. Şi un exemplar BMW Seria 8 în motorizare 850i şi-a găsit proprietar în ţara noastră. Cineva s-a învrednicit cu un superb coupe Lexus RC, iar din liga supercar-urilor a existat un exemplar înmatriculat de Ferrari 812 Superfast şi un Chevrolet Camaro. De asemenea, nu putem să nu includem la rubrica picanteriilor excentrice şi două exemplare de Mercedes-Benz X-Class — pick-up-ul celor de la Mercedes-Benz.
1
3,484
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!